Полският президент Анджей Дуда изненадващо обяви, че е решил да

...
Полският президент Анджей Дуда изненадващо обяви, че е решил да
Коментари Харесай

В Полша: мандатът за Моравецки като политическо самоубийство

Полският президент Анджей Дуда изненадващо разгласи, че е решил да разпореди съставянето на държавно управление на досегашния министър председател Матеуш Моравецки. Решението било взето „ след спокоен разбор и последвали съвещания ". То бе обосновано с „ положителната парламентарна традиция ", според която първият късмет за образуването на кабинет постоянно се дава на най-силната партия. 55-годишният някогашен банкер Моравецки управлява държавното управление на „ Право и правдивост " от 2017 година.

Ясни изборни резултати, проблеми с математиката

„ Дуда осъди Моравецки на самоубийство ", написа основният редактор на консервативния вестник „ Жечпосполита " Богуслав Хработа. А някогашният министър председател Марек Белка разяснява: „ Шестица по математика. Но цялостна нула във връзка с отговорността. Не се ли срамувате, господин президент? ". Довереник на опозиционния водач Доналд Туск пък дефинира протичащото се сега като „ политическо кабаре ".

Резултатите от парламентарните избори в Полша от 15 октомври са в действителност напълно ясни: демократичната съпротива отпред с либерално-консервативния Доналд Туск, която включва три политически сили - „ Гражданска платформа ", „ Третият път " и „ Нова левица " - разполага с 248 мандата в новия парламент. А безспорното болшинство се състои от 231 гласа.

Туск: държавно управление преди Коледа

Национално-консервативната партия „ Право и правдивост ", която ръководи страната от осем години, завоюва максимален брой гласове - 35,4 %. Това се равнява на 194 мандата, респективно тя не би могла да ръководи без съдружен сътрудник. Съгласно Конституцията президентът не е задължен безусловно да връчи мандата за сформиране на държавно управление на най-силната партия.

Той ли е идващият министър председател на Полша - водачът на опозицията Доналд Туск?Снимка: Johanna Geron/REUTERS

Туск реагира демонстративно сдържано на решението на Дуда. „ Те евентуално желаят да ни откраднат още няколко дни, две или три седмици. Жалко. Смяната на властта ще трае по-дълго ", сподели претендентът за министър председател на демократичната съпротива. Той съобщи и, че не схваща за какво президентът Дуда е изложил Моравецки и другите политици от „ Право и правдивост " на сходно „ тъжно оскърбление ". Туск увери, че най-късно до Коледа Полша ще има ново държавно управление. Коалиционното съглашение било несъмнено и би трябвало да стане факт преди парламентарното съвещание на 13 ноември.

„ Право и правдивост " вижда единствения си късмет да продължи да ръководи в разцеплението на демократичната съпротива - по тази причина ухажва земеделската Полска национална партия, която е част от „ Третият път ". По тематиката за абортите тази партия е по-консервативна от другите сътрудници, само че тя към този момент удостовери, че остава в обединението с „ Гражданска платформа " и „ Нова левица ".

Митът за открадната победа

Каква въпреки всичко е задачата на тактиката на закъснение? „ Дуда демонстрира взаимност с партийните сътрудници, които имат потребност от още време да трият данни от компютрите, да горят документи и да слагат клопки на новото държавно управление ", написа Богуслав Хработа в „ Жечпосполита ".

Лидерът на " Право и правдивост " Ярослав Качински е огромният губещ на изборитеСнимка: Beata Zawrzel/NurPhoto/picture alliance

Действително в министерствата към момента се взимат решения за разпределението на пари. А в следените от „ Право и правдивост " държавни медии, които бяха рупор на партията в последните години, чиновниците получават нови трудови контракти, които би трябвало да затруднят тяхното уволняване.

Според някои наблюдаващи обаче става дума за освен това: наказаният на неуспех опит за съставяне на ново държавно управление на " Право и правдивост " служи на " мита за откраднатата победа ", както написа в полската си версия седмичникът " Нюзуик ". Този мит би трябвало да помогне на " Право и правдивост " и на нейния ръководител Ярослав Качински да си възвърнат властта. Според социоложката Хелена Хмелевска-Шлайфер Дуда е сложил персоналната си кариера над ползите на страната, той се е подчинил на " Право и правдивост ".

Качински се тревожи за партията си

На към момента настоящото държавно управление обаче не му остава доста време. Когато опитът на Моравецки пропадне, болшинството в Народното събрание ще предложи своя претендент Туск най-късно при започване на декември. Дуда в това време съобщи, че тогава " неотложно " ще му разпореди съставянето на държавно управление.

Що се отнася до големия губещ Ярослав Качински, от изборите насам той не се е явявал пред обществеността. На фона на яростните критики към управлението на партията поради изборния провал Качински явно се е загрижил за сплотеността на своята политическа мощ. А следващото тестване към този момент чука на вратата - през април ще има локални избори. А 74-годишният партиен водач към този момент няма никакви планове да излиза в пенсия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР