Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че руският президент Владимир Путин

...
Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Полският премиер: Путин лъже за причините за избухването на Втората световна война

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че съветският президент Владимир Путин лъже в изявленията си, в които упреква Полша за експлоадирането на Втората международна война, предадoха Асошиейтед прес. Според Моравецки Путин прави това, с цел да отклони вниманието от неотдавнашните съветски политически провали.

Преди към седмица Путин сподели, че Полша носи отговорност за експлоадирането на войната и това ускори напрежението сред двете страни. В петък предходната седмица съветският дипломат във Варшава бе извикан на диалог в полското външно министерство, с цел да му бъде изразен митинг.

Втората международна война стартира през 1939 година, когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз. Двойната окупация е осъществена дни откакто двете тоталитарни страни подписват скришен протокол за делба на Полша и балтийските страни. Във войната умират към 6 милиона поляци, отбелязва Асошиейтед прес.

" Президентът Путин неведнъж е лъгал за Полша и постоянно го е правил напълно умишлено ", се споделя в изказване на полския министър. " Това нормално става в обстановка, когато управляващите в Москва усещат интернационален напън, провокиран от нейните дейности. И то напън не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена ", се споделя в изказването на полския държавен началник. То бе публикувано посредством профила му във Facebook и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера, съобщи ПАП.

Моравецки показва няколко неотдавнашни събития, които дефинира като провали за Русия. Сред тях е наложената поради приложимост на допинг краткотрайната възбрана съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари и несполучливият опит на Кремъл " изцяло да подчини Беларус на Русия ".

Полският министър председател отбелязва и удължаването на глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени поради анексирането на Крим, както и глобите на Съединени американски щати, засягащи построяването на съветския газопровод " Северен поток - 2 ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Смятам, че думите на президента Путин са опит за прикриване на тези проблеми, декларира Моравецки.

Някои съперници на полското консервативно държавно управление упрекнаха полските управляващи, че са се забавили и не са реагирали задоволително изрично на изказванията на Путин от преди седмица.

Те бяха свързани с острата реакция на съветския водач против резолюция на Европейския парламент, в която се споделя, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за започването на Втората международна война. Руският президент назова резолюцията " цялостни нелепости ".

Той сподели, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското споразумение от 1938 година и акцентира, че Полша се е възползвала от него, с цел да реализира териториалните си искания към регион, намиращ се през днешния ден в Чехия.

Путин насочи и обвинявания против посланика на Полша в Берлин преди войната Юзеф Липски, който съгласно него подкрепял политиката на Хитлер и бил заречен да му се вдигне монумент във Варшава, в случай че изпрати всички полски евреи в Африка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР