Полският парламент прие днес законопроект за медиите, който според критици

...
Полският парламент прие днес законопроект за медиите, който според критици
Коментари Харесай

Полша ядоса САЩ с бързо прокарване на закона за медиите

Полският парламент одобри през днешния ден законопроект за медиите, който съгласно критици има за цел да заглуши новинарски канал, сериозен към държавното управление, в непредвиден ход, който ще провокира безпокойствие по отношение на свободата на медиите и ще възобнови дипломатически спор със Съединени американски щати, осведоми " Ройтерс ".

Критици споделят, че законодателството ще засегне способността на новинарския канал TVN24, благосъстоятелност на американската медийна компания Discovery Inc, да работи, защото стяга разпоредбите към задграничната благосъстоятелност върху медиите в Полша.

Гласуването утежнява връзките със Съединени американски щати, най-влиятелния съдружник на Полша, в миг на засилено напрежение в Източна Европа поради все по-напористата Русия.

Депутатите не беше планувано да гласоподават по законопроекта, само че след привикване на комисия в къс период, с цел да разиска въпроса, той влезе в дневния ред и беше гласуван за броени минути.

Приемането на законопроекта с стремглава скорост тъкмо преди коледната почивка е триумф за ръководещата националистическа партия " Право и правдивост ", откакто имаше въпросителна дали може да събере задоволително гласове, с цел да бъде признато оспорваното законодателство.

Законопроектът би трябвало да бъде подписан от президента Анджей Дуда, с цел да се трансформира в закон. Президентът, съдружник на държавното управление, по-рано сподели, че поглъщанията на задгранични медийни групи би трябвало да се правят при пазарни условия, а не с насилствени решения, в символ, че може да употребява властта си, с цел да наложи несъгласие на законопроекта.

" Законът..., несъмнено, ще бъде оценен от нас и ще бъде взето съответното решение. Вече приказвах за гледната точка, от която ще правя оценка законопроекта ", уточни Дуда пред кореспонденти.

Шарже д`афер на Съединени американски щати във Варшава прикани Дуда да " отбрани свободата на словото и бизнеса ".

" Съединените щати са извънредно разочаровани от днешното приемане на законопроекта за медиите ", написа Бикс Алиу в " Туитър ".

Опозиционни депутати настояха, че методът, по който е била свикана комисията, е противозаконен и нарушава демократичните стандарти.

Майката на TVN24, TVN, е благосъстоятелност на Discovery посредством компания, записана в Холандия, с цел да се заобиколи възбраната за неевропейски компании, притежаващи повече от 49% от полските медийни компании. Законопроектът, признат от Народното събрание в петък, ще предотврати това заобикаляне.

Управителният съвет на TVN Grupa Discovery назова гласуването " невиждана офанзива против свободните медии " и съобщи в изказване, че компанията е " решена да отбрани вложенията си в Полша ".

Партията " Право и правдивост " от дълго време твърди, че задграничните медийни групи имат прекомерно огромно въздействие в Полша, изкривявайки публичния спор. ПиС споделя, че законопроектът има за цел да попречи на страни като Русия или Китай да придобият въздействие върху полските медии.

Законодателят от PiS Йоана Лихочка сподели в изказване: " Правилото за ограничение на неевропейски капитал в медиите е в сходство с европейското законодателство и е годно в доста страни от Европейски Съюз. Това предписание е в действие в Полша от години - изменението го запечатва и прави невероятно заобикалянето му. "

Критиците споделят, че дейностите против задгранични медийни групи се стремят да лимитират свободата на медиите и са част от все по-авторитарен дневен ред, който към този момент вкара Варшава в спор с Брюксел по отношение на правата на ЛГБТ и поради измененията в правосъдната система, които съгласно Европейски Съюз подкопават независимостта на съдилищата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР