Полският опозиционен лидер Доналд Туск обяви началото на нова ера

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск обяви началото на нова ера
Коментари Харесай

Опозицията в Полша има шанс да свали управляващата националистическа консервативна партия

Полският опозиционен водач Доналд Туск разгласи началото на нова епоха за страната си, откакто опозиционните партии наподобява са спечелили задоволително гласове на вчерашните парламентарни избори, с цел да смъкват от власт ръководещата националистическа консервативна партия.

Управляващата партия „ Право и правдивост “ се кара със съдружниците си и е изправена пред обвинявания, че през осемте си години на власт подкопава върховенството на закона в  Полша. 

Изглежда, че гласоподавателите са мобилизирани както в никакъв случай до момента, гласувайки даже по-масово, в сравнение с когато беше свалена комунистическата власт през 1989 година Резултатите от екзитпола дефинираха изборната интензивност на рекордните 72,9 %. На някои места хората към момента чакаха на опашка в часа, когато изборните секции трябваше да затворят, само че на всички беше дадена опция да гласоподават.

Ако резултатът, плануван от екзитпола, се резервира, „ Право и правдивост “ от една страна печелят, само че от друга губят. ПиС получава най-вече места, само че по-малко, в сравнение с предходните избори и незадоволително, с цел да управлява държавно управление, което да може да прокарва закони.

Екзитполът на Ipsos (Ипсос) сподели, че ПиС получават 200 места. Нейният евентуален сътрудник, крайнодясната „ Конфедерация “, получава 12 места, което политическата мощ регистрира като проваляне, предава Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Според данните от екзитпол три опозиционни партии евентуално са спечелили общо 248 места в Сейма – 460-местната долна камара на Народното събрание. Най-много гласове има „ Гражданска коалиция “, водена от Туск, някогашен министър председател и някогашен ръководител на Европейския съвет. Тя печели 31,6%, сочи екзитполът.

„ Аз съм политик от доста години. Аз съм състезател. Никога в живота си не съм бил толкоз благополучен, че съм заел видимо второ място. Полша завоюва. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт “, сподели въодушевено Туск на свои поддръжници.

„ Този резултат към момента може да стане по-добър, само че занапред можем да кажем, че това е краят на неприятните времена, това е краят на ръководството на „ Право и правдивост “ “, добави Туск.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински призна неопределения резултат. Той сподели на поддръжниците си в партийната централа, че резултатът на неговата партия от близо 37% от гласовете съгласно екзитпола е сполучлив, което я прави партията, спечелила най-вече гласове на три следващи парламентарни избора.

„ Трябва да имаме вяра и също по този начин би трябвало да знаем, че без значение дали сме на власт или в съпротива, ние ще осъществяваме този (политически) план по разнообразни способи и няма да позволим Полша да бъде предадена “, сподели Качински.

Ако тези резултати се запазят и ПиС е първа политическа мощ, най-вероятно тя първа ще получи от президента Анджей Дуда опция да се опита да сформира държавно управление.

Премиерът Матеуш Моравецки сподели в ефира на Polsat News, че Дуда „ ще повери задачата за сформиране на държавното управление на излязлата отпред партия и в тази първа стъпка сигурно ще се опитаме да изградим парламентарно болшинство “.

Възникна обаче въпросът дали ПиС ще получи утвърждението на новия парламент.

Три опозиционни партии, „ Гражданска коалиция “ на Туск, „ Трети път “ и „ Нова левица “, участваха на изборите с обособени листи, само че с едни и същи обещания – да отстранят ПиС и да възстановят положителните връзки с Европейския съюз.

Гласовете към момента се броят и държавната изборна комисия споделя, че чака да има дефинитивни резултати до на следващия ден сутринта.

Високата изборна интензивност също удължи преброяването на късното изследване на „ Ипсос “, основано на констатации от 50% от изборните секции, което към момента не беше оповестено в ранните утринни часове. 

По време на акцията доста поляци дефинираха вота като най-важния от 1989 година, когато се роди нова народна власт след десетилетия комунизъм. Тогава изборната интензивност беше 63 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР