Полските превозвачи на камиони възобновиха в понеделник блокадата си на

...
Полските превозвачи на камиони възобновиха в понеделник блокадата си на
Коментари Харесай

Полските шофьори върнаха блокадата по границата с Украйна

Полските превозвачи на камиони възобновиха в понеделник блокадата си на един от главните пропускателни пунктове на украинската граница , оповестява " Ройтерс ". Това се случва седмица, откакто тя беше краткотрайно анулирана.



Заместник-министърът на общностите и инфраструктурата на Украйна Сергий Деркач сподели пред националната телевизия, че блокадата е в действие, само че към 200 камиона минават през три от пропускателните пунктове. Броят им е бил по-голям - до 1500 - преминавайки през Граничен контролно-пропусквателен пункт Ягодин-Дорохуск. Деркач сподели, че Украйна желае а организира среща тази седмица с полските управляващи, с цел да разрешат нерешените въпроси.

Блокадата на граничния пункт Ягодин-Дорохуск беше краткотрайно вдигната, откакто локален кмет предприе дейности, с цел да я спре, защото се притесняваше, че ще заплаши работните места.

В петък обаче Окръжният съд в Люблин анулира решението на кмета, забраняващо събирането на водачи на камиони, което значи, че превозвачите могат да стартират още веднъж да стачкуват от понеделник, заяви държавната осведомителна организация PAP.

" Сега ще пропущаме 10 транспортни средства на час, сподели Томаш Борковски, водач на Комитета за отбрана на превозвачите и работодателите в превоза. Дадохме избрани неща, които украинското държавно управление би трябвало да направи до сряда, в случай че ги направи, може би ще спрем митинга и до тогава се съгласихме да пропущаме 10 транспортни средства на час.
 Блокадите по границата и войната сринаха износа на храни от Украйна
Блокадите по границата и войната сринаха износа на храни от Украйна

С 16% са се повишили разноските за импорт на храни

Той сподели, че в случай че настояванията на протестиращите не бъдат изпълнени, те ще наложат по-строги ограничавания за броя на транспортните средства , които могат да преминат, само че отхвърли да каже какъв тъкмо ще бъде броят им.

По данни на митническата работа на Полша чакането на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дорохуск в понеделник е било 68 часа. Украинските митници споделиха, че на опашката има към 2000 камиона.

Припомняме, че по-рано в понеделник стана ясно, че блокадите по границата и войната са сринали износа на храни от Украйна.
 Трети украински водач на тир почина при блокадата на полската граница
Трети украински водач на тир почина при блокадата на полската граница

Шофьорът се е разболял на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кракивец-Корчова - един от четирите пункта, наранени от митингите

Трудностите с превоза и логистиката доведоха до 7% спад на годишна база в износа на селскостопански артикули от Украйна до ноември и покачиха цената на вносните храни. Това заяви украинският Национален институт по земеделска стопанска система.

Храната съставлява 60% от целия експорт от Украйна - главен производител и експортьор на зърно и масла. Съюзът на селскостопанските производители обаче показва, че компликациите при доставянето на артикули през сухопътните граници или превозването им от пристанищата заради войната с Русия са създали износа на селскостопански артикули недоходоносен.

По данни на Института същите проблеми са довели до повишението на разноските за импорт на храни с 16% до 6,2 милиарда $ от началото на годината.
 Словакия подвигна блокадата на границата с Украйна
Словакия подвигна блокадата на границата с Украйна

Не оповестява по какъв начин е отстранена блокадата

Блокадата взе и жертви. Ден по-рано беше обявено, че трети украински водач на камион е умрял. Шофьорът се е разболял на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кракивец-Корчова - един от четирите пункта, наранени от митингите. Той е умрял при превозването му в болница. Двама водачи на камиони са починали предишния месец, откакто са били заседнали в блокадите.

Протестиращите водачи на камиони настояват, че 

Те блокираха няколко пропускателни пункта с Украйна от 6 ноември, настоявайки Европейският съюз (ЕС) да възвърне система, при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските водачи на камиони, с цел да влязат в Украйна.

Първоначално митингът засегна три пункта,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР