Полша уведоми официално Еврокомисията, че ще закрие дисциплинарната камара на

...
Полша уведоми официално Еврокомисията, че ще закрие дисциплинарната камара на
Коментари Харесай

Полша уведоми официално ЕК, че ще закрие дисциплинарната камара на съдиите



Полша уведоми публично Еврокомисията, че ще закрие дисциплинарната камара на съдиите, която опонира на законодателството на Европейския съюз.

Брюксел даде ултиматум до 16 август на Варшава да извърши решението на Европейският съд и да приключи активността на дисциплинарната камара на полския Върховен съд с претекста, че съставът на съдиите е политизира и че по този метод се накърнява независимостта на правосъдната власт в Полша.

Полското държавно управление е изпратило писмо с решението си до Европейската комисия. Властите във Варшава настояват, че ще намерят метод за глоба на съдиите, нарушили закона или злоупотребили със служебното си състояние.

От кабинета на Матеуш Моравецки не престават да упорстват на кардиналната си позиция, че полското законодателство е над европейското.

Говорителят на Еврокомисия Кристиан Виганд заяви, че писмото от Полша е получено и са се срещнали с него, само че отхвърли да разяснява детайлности. Друг въпрос, който изостря напрежението сред Блока и Полша.

Откакто през 2015 година ръководството на страната е в ръцете на консервативната партия " Право и Справедливост ", бяха направени редица промени в правосъдната система, които дадоха на групировката повече пълномощия във връзка с съдилищата и назначението на съдии. Промените провокираха остра рецензия от Брюксел и предизвестия за наказания поради нарушение на демократичния принцип за разделяне на управляващите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР