Полша планира да построи ограда по границата си с Беларус

...
Полша планира да построи ограда по границата си с Беларус
Коментари Харесай

Полша планира да постави ограда на границата си с Беларус

Полша възнамерява да построи ограда по границата си с Беларус и да разположи още бойци там, с цел да спре мигрантите, които желаят да влязат от страната в Европейския съюз (ЕС), предава АП, заяви Investor.

Правителството предлага да изпрати и филантропична помощ на група, заседнала на границата за повече от две седмици.

Полша и трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, упрекват президента на Беларус Александър Лукашенко, че изпраща мигранти, главно от Афганистан и Ирак, през техните граници в така наречен от тях „ хибридна война “.

И четирите страни от Европейски Съюз считат, че повишаването на потока мигранти през границата им с Беларус е отмъщението на Минск за глобите на Европейски Съюз против властническия режим.

„ Използването на имигранти за дестабилизиране на прилежащите страни съставлява очевидно нарушаване на интернационалното право и се квалифицира като хибридна офанзива против... Латвия, Литва, Полша и по този метод против целия Европейски съюз “, споделя се в взаимно изказване на страните от понеделник. В него те приканват Организация на обединените нации да прегледа обстановката.

Група за правата на бежанците в Полша съобщи в петък, че 32 души, избягали от Афганистан, са били хванати в капан в продължение на 12 дни в област сред полската и беларуската граница, попаднала в несъгласие сред двете страни.

В отговор държавното управление във Варшава изпрати над 900 бойци до границата с Беларус и укрепва границата с ограда от бодлива тел с дължина 150 км и височина 2,5 м. В понеделник министърът на защитата Мариуш Блащак съобщи, че ще бъдат изпратени още бойци.

По данни на държавното управление на Полша 2100 мигранти са се пробвали или са съумели да влязат в Полша незаконно от Беларус от началото на август. Около 800 от тях са разпределени в държавните центрове за незаконни мигранти.

В понеделник полското външно министерство заяви, че е внесло дипломатическа нота в Беларус, предлагаща да обезпечи храна и медикаменти, както и палатки, кревати, спални чували, одеяла и пижами за мигранти.

Заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски съобщи, че обстановката по границата е тестване за страната, която би трябвало да се приготви за реакция на по-дълбока хибридна война. „ Изявленията и държанието на забележителен брой полски политици, публицисти и деятели на неправителствени организации демонстрират, че сюжет, при който непозната страна, извършваща сходна офанзива против Полша, ще получи поддръжка от съдружници у нас, е доста действителен “, споделя той в собствен пост в Twitter.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР