Полша безспорно е най-тежко засегната от кризата по границите на

...
Полша безспорно е най-тежко засегната от кризата по границите на
Коментари Харесай

Мигрантската криза на полско-белоруската граница, част от голямата игра

Полша несъмнено е най-тежко наранена от рецесията по границите на Беларус със страните от Европейски Съюз, само че съгласно доста наблюдаващи Варшава преувеличава мащаба на казуса, с цел да си върне позициите в самия Европейски Съюз, които загуби поради разногласията сред полските управляващи и Европейската комисия по доста проблеми - върховенството на закона, правата на ЛГБТ-хората и добива на въглища.

Според полския министър председател Матеуш Моравецки Москва и Минск " следват тактика за дестабилизиране и отцепване на Запада ", употребявайки за това рецесията на границата, която може да послужи и като тип димна завеса за нова съветска интервенция в Украйна. В тази обстановка Полша е „ решена да отбрани ” източната граница на Европа и НАТО от хиляди бежанци. Ръководителят на полското държавно управление е убеден, че в случай че това не се направи през днешния ден, на следващия ден стотици милиони ще се излеят в Европа от Африка и Близкия изток. Според полската гранична работа единствено предходната събота са били направени 223 опита за нелегално секване на беларуско-полската граница.

Така Полша, макар забележителните разноски заради спешната обстановка на границата, към момента печели от нея като цяло. Освен това Варшава, която се ползваше с доверието на Белия дом по времето на президента Тръмп, който много сполучливо изигра картата на германско-полските несъгласия, към този момент може още веднъж да разчита на вниманието на Вашингтон и подсилване на позициите си в трансатлантическата връзка. Полските политици, които неотдавна шумно се оплакаха, че администрацията на Байдън е избрала Германия за европейски сътрудник в разговора и избира да пренебрегва останалите, в този момент могат да разчитат на завръщане към трансатлантическия дискурс.

Официален Брюксел се оказа в доста по-трудно състояние. От една страна, те изискват „ да не се изхвърлят европейските полезности зад борда “ – т.е. най-решителната акция против полското държавно управление в разногласието за върховенството на европейското право. От друга страна, „ да не се поддава на изнудване “ и опитите на Беларус да се върне към разговор с Европейския съюз посредством миграционен напън върху него. Освен това публичното мнение оказва сериозен напън върху еврократите: фрагментите на хора с деца, замръзващи в намерено поле, които наводниха медийното пространство, както се очакваше, провокират възмущението на елементарните хора.

Оптималното решение за Брюксел в актуалната обстановка би била поддръжката на Варшава по отношение на сериозната обстановка на беларуско-полската граница, паралелно с остри рецензии и наказания за нарушение от страна на полското държавно управление на правилото на разделяне на управляващите, премахването на върховенството на европейското право в страната и други

Руският президент Владимир Путин изрази отвращение от прекомерно грубите дейности на полските граничари против бежанците по време на дълъг телефонен диалог с френския президент Еманюел Макрон в понеделник. Страните разискаха и неналичието на прогрес в уреждането на спора в Източна Украйна. Във връзка с тези условия съветският президент притегли вниманието на френския си сътрудник към „ провокативния темперамент на огромните учения, провеждани от Съединени американски щати и редица техни съдружници в Черно море, което усилва напрежението в връзките сред Русия. и НАТО “.

Също в понеделник външните министри на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан от Франция издадоха взаимно изказване в поддръжка на Украйна, в което приканиха Русия „ да прояви въздържаност и да даде транспарантна информация за своята военна активност “. В Берлин и Париж Киев също прикани за въздържаност, като означи, че Украйна би трябвало да се стреми да извърши напълно Минските съглашения и да поддържа разговор в границите на " нормандския формат ".

В същия ден офисът на английския министър председател Борис Джонсън популяризира изказването му, в което той засегна казуса за неизбежния избор на Европа сред „ приемане на от ден на ден съветски въглеводороди и отбрана на Украйна, както и отстояване на идеята за мир и непоклатимост "

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на телефонен диалог с полския външен министър Збигнев Рау сподели, че една от задачите на неочаквания приток на мигранти на беларуско-полската граница е точно „ да отклони вниманието от дейностите на Русия по границата с Украйна "

Подобна дипломатическа интензивност свидетелства за обстоятелството, че и Брюксел, и Вашингтон са решени да играят тази игра за четирима, привличайки Москва като един от контрагентите на нов кръг на напрежението в Европа. В същото време е явно, че освен миграционната рецесия, която се разпростира на източния фланг, само че и процесът на узаконяване за " Северен поток-2 " ще се трансформира в сериозен стрес тест за Европейски Съюз. Ситуацията към газопровода неизбежно ще се усложни след полагането на клетва на новото немско съдружно държавно управление с присъединяване на Зелените. В гореспоменатото изявление за Bild полският министър председател Матеуш Моравецки за първи път изиска „ Северен поток 2 “ да бъде спрян, в този момент под претекст, че е належащо да се лиши Москва от опцията да получава „ спомагателни пари под формата на заплащания за сила “, с които да „ продължи да се въоръжава “. " Очевидно е, че Варшава по този въпрос е твърдо решена да остане на позицията на Potius sero, quam nunquam – „ по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”.

Полският министър председател Матеуш Моравецки започва поредност от визити в страни от Европейски Съюз, с цел да разиска с сътрудниците си в Европа актуалната геополитическа обстановка и заканите, идващи от източната посока.

„ От изток виждаме както необятно публикувани кибер дейности, хакерски атаки, по този начин и дейности, свързани с манипулиране на цените на газа и манипулиране на доставките на газ, с цел да се повлияе на енергийната рецесия, цените на газа и цените на силата в цяла Европа. Към това се прибавя организацията на миграционните процеси, която докара до рецесия на полско-беларуската граница “, споделя представителят на полското държавно управление Петер Мюлер.

" Всичко това значи, че рецесията, обвързвана със обстановката на изток, не е завършила. Има предпоставки, които демонстрират, че в продължение на доста месеци, а евентуално и години, геополитическата рецесия, произлизаща от източната посока, може да продължи ",заяви представителят на полското държавно управление наричайки детайл от тази рецесия, завършването на строителството и идното стартиране на газопровода " Северен поток-2 ", добави Мюлер.

***

" Мигрантите в Беларус започнаха да се връщат в родината си, само че повече от 10 хиляди към момента са в страната (Беларус-бел.ред.), " съобщи министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки на взаимна конференция в Рига с премиера на Латвия Кришиянис Каринш.

„ Няколко хиляди души, общо над 10 хиляди души, към момента остават на територията на Беларус “, сподели той.

„ Първият превоз с няколкостотин мигранти, които пожелаха да се върнат в страните си на генезис, отлетя назад в тези страни “, сподели Моравецки, като акцентира, че сходни решения за връщане се вземат от тези, които виждат безнадеждността на актуалната обстановка.

Според ръководителя на полското държавно управление фактът, че през последните два дни мигрантите са били трансферирани от беларуските управляващи от граничната линия до логистични центрове, демонстрира, че тези хора се употребяват от беларуското управление за политически цели. „ Това демонстрира, че тези хора са се трансформирали в инструмент в ръцете на управляващите в Минск “, сподели Моравецки.

Беларуските управляващи се пробват да реализират политическите си цели, без значение от средствата. Това съобщи в неделя на взаимна конференция литовският министър председател Ингрида Шимоните на взаимна конференция с сътрудника си от Полша Матеуш Моравецки по време на визитата му в Литва.

„ Имаме си работа с напън от режима на Лукашенко върху Европейския съюз, с цел да реализира унищожаване на глобите, да бъде приет избран статут на господин Лукашенко “, сподели тя. „ Заради това беларуските управляващи не се преценяват с нищо, в това число с потреблението на хора като средство за напън върху Европейски Съюз “, сподели министър председателят на Литва, визирайки обстановката с мигрантите на границата.

Според Шимоните Западът не би трябвало да се отклонява от кардиналните си позиции. „ Трябва да увеличим натиска върху режима в Минск, с цел да спре тази хибридна офанзива и филантропичната рецесия, която се случва на територията на Беларус би трябвало да бъде позволена там “, сподели литовският министър председател.

Естонският министър председател Кая Калас благодари на Полша за отбраната на външните граници на НАТО и Европейски Съюз, съобщи самата тя на взаимна конференция в Талин с полския министър председател Матеуш Моравецки, който през днешния ден посети и трите балтийски републики.

" Току-що имахме доста потребна среща ", сподели тя. " Благодарих на Полша за отбраната на външните граници на НАТО и Европейски Съюз. Полша се оправи доста добре. "

Както добави Калас, „ натискът върху границата ще продължи, защото Лукашенко не е постигнал задачите си “.

„ В тази напрегната обстановка бързият и ефикасен продан на информация е изключително значим, съдружниците непрестанно се съветват на разнообразни равнища и ние планираме да работим посредством интернационалните организации “, сподели Кая Калас.

Естонският министър председател прикани също за бързо въвеждане на нов пакет от наказания на Европейски Съюз против Минск.

„ В случай на хибридна офанзива ключът е да се наложат нови и строги наказания, “ аргументира се естонският министър председател. „ Второ, ние слагаме акцент върху дипломатическия напън върху страните на генезис и пренос (на мигрантите), и тук постигнахме огромни крачки. Трето, това е акцент върху облекчаването на филантропичната обстановка и връщането на мигрантите. "

" Това е отговорност на Беларус ", сподели тя. " Всички нарушавания на правата на индивида се случват на територията на Беларус. Минск би трябвало да разреши на бранителите на правата на индивида да влязат в Беларус. Хората, които са лъжливо привлечени в Беларус, са там на законни учредения. "

Редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР