Правителствени лидери, представители на отбраната и дипломати от цял ​​свят

...
Правителствени лидери, представители на отбраната и дипломати от цял ​​свят
Коментари Харесай

Представители на отбраната на САЩ и Китай се събират за форум по сигурността в Сингапур

Правителствени водачи, представители на защитата и дипломати от цялостен ​​свят се събират в Сингапур за водещия азиатски конгрес по сигурността този уикенд, на фона на възходящо напрежение и конкуренция за въздействие сред Съединените щати и Китай в Индо-тихоокеанския район, предава " Асошиейтед Прес ".

През последните години Пекин бързо си и става все по-настоятелен в претенциите си за суверенитет на съвсем цялото Южнокитайско море, което докара до възходящ брой директни спорове с други страни в района, най-много с и

Междувременно Съединени американски щати ускоряват военните учения в района със своите съдружници, с цел да подчертаят своята идея за " свободен и отворен Индо-Тихия океан " , която има за цел да подчертае свободата на корабоплаването през оспорваните води, в това число Тайванския проток. Китай също претендира за демократичния самоуправляващ се остров Тайван и съобщи, че не изключва потреблението на мощ, с цел да го превземе.

Тъй като териториалните вражди с Китай набъбнаха предходната година в Южнокитайско море, администрацията на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши предприе с редица азиатски и западни страни и разреши военно наличие на Съединени американски щати допълнително филипински бази под управлението на защитителен пакт от 2014 година

Маркос открива тазгодишния разговор Шангри-Ла , проведен от Международния институт за стратегически проучвания, с съществена тирада в петък.

Тази седмица Маркос към този момент изрази угриженост по отношение на нов закон, публикуван от Китай , който дава на бреговата защита лиценз да конфискува непознати кораби , " които влизат нелегално в териториалните води на Китай " и да задържа задгранични екипажи до 60 дни. Същият закон също направи ново позоваване на законодателството от 2021 година, съгласно което бреговата защита на Китай може да стреля по непознати кораби, в случай че е належащо.
 Тайван обезпокоен, че Китай пробва да го
Тайван обезпокоен, че Китай пробва да го " отхапе "

Пекин желае да сътвори ново обикновено със своите военни учения и други ходове за оказване на напън

Тъй като филипинските кораби в този момент постоянно се сблъскват с тези на китай, има опасения, че борба на ниско равнище може да докара до ескалация , сподели Юджийн Тан, професор по интернационално право в Сингапурския университет по мениджмънт.

" Не мисля, че тези страни в действителност се стремят да водят война между тях, само че казусът с тези конфликти е, че от време на време, когато имате неверна преценка, нещата могат бързо да се прераснат в използване на мощ ", сподели той.

" И мисля, че последното нещо, което страните в района биха желали , изключително когато се концентрират върху възобновяване след пандемията, би било районен спор на прага. "

Тазгодишната конференция идва единствено седмица откакто Китай организира към Тайван, организирайки симулирана обсада на острова, откакто встъпи в служба ново държавно управление, което отхвърля да одобри настояването на Пекин, че островът е част от Китай.

Китай гледа на Тайван като на ренегатска провинция, която би трябвало да попадне под негов надзор, със мощ, в случай че е належащо.

Съединени американски щати, сходно на множеството страни, нямат публични дипломатически връзки с Тайван , само че са обвързани от личните си закони да обезпечат на острова средствата да се отбрани. Съединени американски щати нарекоха военните учения на Китай " безразсъдни ".

Двустранният контакт сред американските и китайските военни се прекъсна през 2022 година , откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати, което вбеси Пекин.
 Китай прикани Съединени американски щати да спрат поддръжката си за силите за
Китай прикани Съединени американски щати да спрат поддръжката си за силите за " самостоятелност на Тайван "

Китай и Съединени американски щати ще поддържат разговор по морските въпроси и ще ръководят рисковете

Отношенията бяха постепенно възобновени през последните месеци, като се чака министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин и китайският министър на защитата Донг Джун , които и двамата участват на разговора Шангри-Ла, да се срещнат в петък даже преди началото на форума.

Това ще бъде първата среща на четири очи, която двамата имат след прекратяването на директните диалози, макар че те са разговаряли преди този момент по телефона.

Очаква се двамата да беседват за определяне на канал за директна връзка сред военните командири, отговарящи за региона към Тайван и останалата част от района, сподели представителят на Пентагона подполковник Марти Майнерс.

" Ангажирани сме да осъществим напътствията на президента за увеличение на връзката сред военните ", сподели той.

" Департаментът ще продължи да взе участие в дейни полемики с сътрудници от КНР (Китайска национална република) по отношение на бъдещи задължения сред чиновници на защитата и военни на разнообразни равнища. "

Тан сподели, че не би очаквал огромни пробиви от договарянията , само че че е значимо двамата да са в директен контакт, с цел да " понижат температурата " сред двете страни.
 Китай се разгневи на американските ракети във Филипините
Китай се разгневи на американските ракети във Филипините

Пекин предизвестява, че това носи голям риск от война в района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР