Половината служебен кабинет се събрал, за да помага за разрешаването

...
Половината служебен кабинет се събрал, за да помага за разрешаването
Коментари Харесай

Половината кабинет помагал за Капитан Андреево

Половината длъжностен кабинет се събрал, с цел да оказва помощ за разрешаването на проблема с Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Заради анулацията на решения на БАБХ от съда, там се събра километрична опашка от тирове, които чакаха да бъдат обработени товарите им.

" Още от първия час на назначението на служебния кабинет, половината министри пристигнаха при премиера Гълъб Донев, с цел да търсим решение. Иначе процедурата е да се разменят тежки писма сред министрите, като връзката лишава месеци. Сега всичко стана с един телефонен диалог за 15 минути. Специално благодаря на вътрешния министър Демерджиев ", сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев на първата си конференция. 

Той акцентира, че служебният кабинет ще продължи започнатото от предшествениците си, тъй че страната да подсигурява контрола при износа на храни на външната граница на Европейския съюз.

„ Премеждията през последните три дни от събота до момента бяха извънредно комплицирани. Можем да уверим обществеността, че страната ще резервира законността при контрола ”, разясни служебният министър.

Той дефинира като положително начало ограниченията, подхванати от предходния кабинет, само че те не са били задоволително подготвени да структурират този надзор. Именно по тази причина три министерства сега компактно ще бъдат ангажирани да обезпечават безпрепятственото прекосяване на товарите през южната граница. Гечев благодари на сътрудниците си от министерствата на вътрешните работи и на правораздаването, които и в бъдеще ще спомагат на инспекторите от Българската организация за сигурност на храните, тъй че инспекциите да не блокират комерсиалния поток.

Явор Гечев заяви също, че Иван Христанов, зойто бе заместник-министър на земеделието в кабинета " Петков " от квотата на " Продължаваме промяната ", е бил поканен от президента Радев и от него да резервира поста си. Христанов обаче отказал.  

Сега за този сектор дава отговор заместник-министър доцент Крум Неделков, който е бил командирован на границата, с цел да следи за обстановката до нейното нормализиране. 

" Не съм получавал закани, задачата бе да отпушим границата. В момента всичко е обикновено ", сподели Крум Неделков. 

На журналистически въпроси дали ще има рокади в БАБХ министърът изясни, че организацията е добра и разчита на съдействието на настоящия изпълнителен шеф проф. доктор Христо Даскалов, с който работят доста добре. Проверките на пробите от товарите ще продължат да се вършат в националната лаборатория в София, където от май месец до момента се правят.

Колкото до правосъдните разногласия, несъмнено там нещата ще продължат най-малко 3-4 години, е мнението на новия министър. Според него пиарът с Капитан Андреево е бил малко повече. Но до момента в който вървят разногласията, процесите ще си не престават, увери министърът. И уточни, че поради блокадата на тировете 3 дни не е спал.

„ Нашата цел беше да покажем, че страната стои на мястото си още от първия ден на служебния кабинет и ще търсим метод да продължим започнатото ”, изясни още Гечев. 

В същото време той уточни, че с границата не би трябвало да ставаме смешни. " Това е външна граница на Европейски Съюз. Тировете ги чакат в Норвегия, във Франция. Не бива да позволяваме закъснение ", сподели още Явор Гечев. 

В коментар за хакерската офанзива в БАБХ, която блокира работата на организацията в последните дни, Гечев увери, че 85% от електронните услуги към този момент са пуснати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР