Половината от служителите виждат как изкуственият разум ще донесе полза

...
Половината от служителите виждат как изкуственият разум ще донесе полза
Коментари Харесай

„AI тревожността“ ескалира сред работещите хора

Половината от чиновниците виждат по какъв начин изкуственият разсъдък ще донесе изгода за работодателите, само че не и за тях

Топ-мениджъри и чиновници имат разнообразни визии по отношение на изгодите от навлизането на генеративните AI (снимка: CC0 Public Domain)

Нараства загрижеността измежду офис- и ИТ чиновниците по отношение на навлизането на изкуствения разсъдък в ежедневната работа на хората. Около 36% от чиновниците са надълбоко обезпокоени, че генеративните принадлежности с изкуствен интелект (AI) ще ги заменят на работните им места. Явлението, наричано „ AI тревога “, е все по-разпространено измежду обществото и работната мощ , съгласно ново изследване.

Докато по-голямата част от офис-служителите имат вяра, че генеративният AI ще бъде от изгода за техните работодатели, а не за обособения чиновник, ИТ чиновниците споделят по-високо равнище на тревога. Сред тях 36% се опасяват от загуба на работа си в интерес на AI инструментите през идващите пет години. Цифрата е със 17% по-висока от тази, следена измежду офис-служителите, съгласно проучването на Ivanti.

Близо половината (48%) от офис-служителите са на мнение, че AI ще бъде от изгода за работодателите. Но в това време единствено 8% считат, че логаритмите ще допринесат с положително за обособения чиновник. Само 10% от работещите в областта на знанието чакат AI да докара до „ огромно усъвършенстване “ на продуктивността.
още по темата
Интересното е, че има забележителна разлика сред убежденията на ръководителите и ИТ експертите. Докато 60% от шефовете считат, че AI ще увеличи продуктивността на чиновниците, сходно виждане е налице измежду по-малко от половината (47%) от ИТ служащите. Това разминаване в гледищата разкрива липса на координация по отношение на метода, по който изкуственият разсъдък ще промени работното място.

Междувременно водачите на компании в същото изследване оповестяват, че главните изгоди от AI включват автоматизация на елементарните, рутинни задания (62%) и възстановяване на продуктивността на чиновниците (60%). Това приказва за доста противоречие в гледните точки сред управлението и работната мощ. Д-р Шринивас Мукамала, основен продуктов шеф в Ivanti, съобщи, че измежду чиновниците е налице ясно изразено разделяне по въпроса какво значи AI за тяхната кариера.

Мукамала акцентира, че прокламирането на изгодите от AI не е задоволително – организациите би трябвало да формулират ясна информационна тактика за това по какъв начин AI ще въздейства върху бъдещето на чиновниците, продуктивността и кариерния прогрес. „ Без поддръжката на чиновниците и без контрол над генеративните AI, фирмите ще бъдат мудни в оползотворяването на логаритмите. Те могат да се сблъскат с непредвидени последствия, в случай че го няма нужното човешко наблюдаване “.

Мукамала, който преди този момент е бил консултант на Конгреса на Съединени американски щати по отношение на AI, предлага на организациите да обмислят деликатно наблюдаване на въздействието на изкуствения разсъдък посредством специфична вътрешна работна група. Нейна задача следва да е да проектира „ непоколебим етичен кодекс за AI “, трансформирайки изкуствения разсъдък в съществена част от самодейностите за КСО, въвеждане на етични стратегии за AI и създаване на постоянна стратегия за развиване на гениите, характерна за изкуствения разсъдък.

Крайно належащо е да се разпознават тези функции в организацията, които са мощно повлияни от генеративния AI, и да се интервюират тези хора, с цел да се разбере желанието им да усвояват нови умения и да им се предложи избор за образование и кариерен прогрес. „ Всички организации би трябвало да подсигуряват сигурността, сигурността и поверителността на данните, които се събират и подават в AI системите “, продължава доктор Мукамала.

„ Освен отбраната на данните против корист, злонамерено потребление на AI за закани, издигането на нужните защитни ограничения против изкривяванията на AI, изкривяването на данните, моделите или алгоритмичните изкривявания и човешките изкривявания са не по-малко значими. Съществено е да се откри световно доверие с самодейна сигурност и резистентност на AI системите “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР