Половината от населението на България има проблем с наднормено тегло

...
Половината от населението на България има проблем с наднормено тегло
Коментари Харесай

Огромен брой българи с опасно наднормено тегло

Половината от популацията на България има проблем с наднормено тегло или затлъстяване, разгласи през днешния ден ендокринологът доктор Ангелина Недялкова.

Мащабът на казуса е доста сериозен, акцентира тя: “Реално пациентите с наднормено тегло са над 30%, а пациентите със затлъстяване – над 20%, общо ние имаме едни 50% от популацията на България. Това са хора и с доста съпътстващи болести, които са разследване тъкмо от това. Такива са захарен диабет вид 2, преддиабет, метаболитен синдром, който виждаме при младежи в дейна възраст– сред 40 и 60-годишна възраст, както и сърдечно съдовите болести, артериалната хипертония, високите равнища на холестерол и триглицериди ”, изясни експертът пред БГНЕС.

Д-р Недялкова уточни, че ендокринолозите приказват от години за този проблем. “Апелирахме към него, искахме да се даде публичност. За мен, като доктор е нещо ужасно 50% от популацията да има проблем с тежестта. Много се опитвахме да разбираем и да призовем за ограничения, само че по-скоро хората не си дават сметка какъв брой съществено е това, и, че в действителност съпътстващите болести, свързани тъкмо с наднорменото тегло и затлъстяването, изключително с високостепенно затлъстяване, биха могли да бъдат подобен сериозен проблем ”, уточни специалистът.

Докторът сподели, че към този момент в условия на COVID-19 данните от международните разбори демонстрират, че 50% от хората, които са били признати в болница, имат показател на телесната маса над 30.

“И странното е, че от последно изследване на сътрудници в Холандия, няма значение телесния състав, т.е. ние приказваме просто за показател на телесна маса над 30, който е независим рисков фактор. Още не са изяснени всички механизми и следва доста да се учи този проблем, само че виждам, че Европейската асоциация по клинично хранене към този момент стартира доста интензивно да работи в тази тенденция ”, съобщи тя.

Ако установите, че имате проблем с тежестта, доктор Недялкова поучава първото нещо, което да извършите е един доста сериозен разбор на метода си на живот.

“Кога е почнал човек да трупва килограми, какво има в дневното си меню, дали е трансформирал работата си и режима на бодърстване, на сън, дали е спрял да се движи и почнал да върви с кола на работа? Дали е почнал да изяжда по една вафла след вечеря, тъй като се усеща под напрежение от деня и желае по някакъв метод да си достави наслаждение? И когато хората стартират да се замислят, те виждат, че доста постоянно в действителност факторите на околната среда – като хранене и физическа интензивност. Например, безсънието също има потвърдена връзка със затлъстяването и наднорменото тегло – хора, които са доста уплашени, нарушават своя сън и стартират да губят надзор на количеството храна, което одобряват ”, уточни тя.

За доктор Ангелина Недялкова в никакъв случай не е късно да се обърнем към експерт. “Тоест, в случай че видиш, че имаш проблем с тежестта, най-хубавият вид е първо да потърсим помощ на експерт, тъй като доста хора потеглят към диетите, които са постоянно в медийното пространство. Намират в интернет диета, че за 10 дни губиш 15 кг и всичко е отлично. Всъщност тези диети в допълнение утежняват метаболизма, тъй като те в множеството случаи са доста рестриктивни, те не са плавни и водят до закъснение на метаболизма. Така се получава един циничен кръг, от който е доста по-трудно да се излезе. Не е нужно да прекосяваме в една такава рестриктивна диета, задоволително е да променим някои от навиците си и несъмнено, че няма да отслабнем с магическа пръчка, няма да отслабнем с 15 кг за 10 дни, то не е и хубаво да го създадем, тъй като след това ще си върнем 30 кг.

Ако последователно отслабваме и губим постепенно тежестта си по здравословни способи до момента в който се храним, тогава резултатът е дълготраен, постоянен и няма последици върху метаболизма ”, сподели тя.

Що се отнася до това какво е главното, което би трябвало да направи страната, тук специалистът акцентира, че желае страната да стартира да работи в превантивната медицина. “Тоест, тези хора да имат добра осведомителна акция, те да бъдат осведомени, че тъкмо наднорменото тегло и затлъстяването не са изящен проблем. Тези хора да си дадат сметка за здравето, че в случай че отслабнат и подобрят тежестта и питателните си привички и придвижването си, в действителност те могат да бъдат доста по-здрави, могат да се преборят с артериалната хипертония, с заплахата от диабет. Усилията просто би трябвало да бъдат ориентирани към предварителната защита на всички. Нека да работим за предварителна защита и хората да схванат какъв брой е значимо да се грижат за себе си, тъй като отговорността е споделена – тя е както на лекарите, по този начин и на страната, същата отговорност обаче е и на пациентите ”, съобщи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР