Положителните науки с приложение в индустрията. История на висшето техническо

...
Положителните науки с приложение в индустрията. История на висшето техническо
Коментари Харесай

История на висшето техническо образование у нас

" Положителните науки с приложение в промишлеността ". " История на висшето техническо обучение в България " - с това заглавие изд. " Захарий Стоянов " пусна на пазара забавна книга, която ще е потребна и за инженерите у нас, и за необятната аудитория. Нейни създатели са акад. Васил Сгурев, проф., дтн Сашо Гергов и инж. Генчо Иванов. Книгата е под общата редакция на акад. Васил Сгурев, който е прочут наш академик с интернационална популярност, работи в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките. Проф. Сгурев има над 350 научни изявления, 8 монографии, 30 патента и изобретения. Носител е на медал " Стара планина " II ст. (2010 г.).

Книгата ще бъде показана през днешния ден, 30 януари, от 16 ч. в салона на НТС на ул. " Раковски " в столицата. Тя е един опит да се наблюдава и осмисли пътят на българското висше обучение в инженерното дело и архитектурата след освобождението на България от турско иго. Отбелязани са най-важните събития в това развиване от 1879 година, като описанието им е на основата на голям брой архивни документи. Значителна част от тях са възпроизведени в книгата, а други са представени от налични, достоверни източници.

Възникването на българското висше техническо обучение не е нито бързо, нито елементарно, нито просто. То има съвсем 140-годишна история с значително битки, поврати и трагични интервали. Началото му е едвам при започване на Втората международна война и по този индикатор страната ни е последна измежду европейските страни. В книгата се прави опит да се наблюдава и осмисли спореният и бодлив път на българското висше техническо обучение.

В книгата са възпроизведени редица документи, от които проличава невижданата половинвековна битка на дейците от Българското инженерно-архитектурно сдружение (БИАД) за основаването на висше техническо обучение в България. Сегашните наследници на БИАД от Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) не престават интензивно да се борят за издигане на нивото на това обучение.

В изданието са маркирани другите интервали от развиването на висшето техническо обучение от формираното през 1882 година Завещание на братята Евлоги и Христо Георгиеви до наши дни. Малцина знаят, че това наследство е било основно за техническо висше учебно заведение, след това с него е издигнат ректоратът на Софийския университет. Посочени са и някои модерни провокации, които следва то да преодолее. Както е известно, в последните години у нас не доближават висшисти с инженерно обучение, а кандидат-студентите в тази област не са доста. Инженерните науки са включени в професионалните посоки, които ще бъдат подтиквани от страната с повече средства, стипендии и прочие

Книгата е забавна и потребна както за читателите, интересуващи се от историята на науката и техниката в България, по този начин и за откривателите на развиването на висшето техническо обучение у нас, за студенти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР