Положението е д-р Куин, лечителката“, коментираха на пресконференция ситуацията с

...
Положението е д-р Куин, лечителката“, коментираха на пресконференция ситуацията с
Коментари Харесай

Сдружение на общински болници: Положението е „д-р Куин, лечителката“

Положението е „ доктор Куин, лечителката “, разясниха на конференция обстановката с обслужването на пациентите в дребните обитаеми места от Сдружение на общински лечебни заведения. Като съществена причина бе изтъкната неналичието на лекари, както и събитието, че личният състав е в застаряваща възраст, а на доста места и в пенсионна. Сред проблематичните точки доктор Неделчо Тотев, ръководител на Управителния съвет, открои забавен акцент с обслужването по места.

„ Без лаборатории, неприятна инфраструктура, в най-хубавия случай доктор може да стигне до там един път седмично ", изясни медикът. По думите му в селата не може да се отреагира на незабавен случай, а колата за спешна помощ до там е „ транспортно звено - с мед. сестра и фелдшер “.

„ В общинските лечебни заведения има огромна кадрова рецесия, няма личен състав. Българската здравна система е донор на Европейския съюз и личният състав изтича още от образованието на медици “, акцентира доктор Неделчо Тотев, който е шеф на болничното заведение в Чирпан. Той посочи, че в общинските лечебни заведения доплащане няма и е изключително тежко ситуацията с извънболничната помощ. Според него неналичието на личен състав за дребните обитаеми места без лечебни заведения е тотална.

„ Искаме ясно законодателство, което да не дава предимство на хора и субекти и да фаворитизира дадени лечебни заведения... Не желаеме да виждаме по какъв начин избрани хора в системата се облагодетелстват ", уточни шефът на МБАЛ Севлиево Пламен Цеков. Той даде образец за незаслужено финансиране на лечебната активност - в общинска болница интервенцията на апендицит е 300 лева, в държавна болница - 1000 лева

По сметки на Сдружението 700 млн. лева от парите за опазване на здравето се употребяват неефективно. Освен това са неефективни и публичните поръчки при снабдяването с медикаменти.

„ Очаква ни ценови потрес във връзка с цените на тока за зимния сезон, само че лечебни заведения няма да се затворят поради това “, увери Кети Маналова, директор на МБАЛ-Казанлък. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР