Полицията във Флорида без заповед влезе в погребалното бюро на

...
Полицията във Флорида без заповед влезе в погребалното бюро на
Коментари Харесай

Мъртвите нямат нужда от конфиденциалност

Полицията във Флорида без заповед влезе в погребалното бюро на град Клиъруотър, където се намира тялото на починалия Филип и направи опит да получи информацията от неговия смарт телефон, предпазена посредством пръстовия отпечатък.
Смартфонът остана заключен, само че историята провокира необятен публичен интерес.

През месец март тази година патрулни служители на реда усетили миризма на марихуана от автомобил, спрян за инспекция на документите. Водачът опитал да избяга и блъснал патрулния автомобил. Полицаите употребявали оръжие и простреляли Филип.

По-късно полицията взема решение, че информацията от смарт телефона на Филип може да помогне в следствието на друго дело за опиати, с което е обвързван заподозряния.

Годеницата на Филип съобщи пред Times, че тези дейности са противозаконни, мерзки и непочтителни. В същото време лейтенант Рандал Чейни съобщи, че в този случай няма потребност от заповед за обиск, тъй като „мъртвите нямат потребност от конфиденциалност“. Но прекалено много хора и специалисти сметнаха това отношение за прекомерно неетично към фамилията на починалия. Местният прокурор пое делото под собствен надзор.

Особеното в този случай е, че съгласно Петата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, обвиненият не можа да дава показания против самия себе си. Но това не важи за пръстовите отпечатъци (вече има прецедент).

Някои смарт телефони желаят специфичен предпазен код, в случай че скенерът за пръстови отпечатъци не е употребен в продължение на 48 часа. Именно това се смята за причина полицията да не успее да получи информацията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР