Полицията в самопровъзгласилата се република Косово е блокирала административния пропускателен

...
Полицията в самопровъзгласилата се република Косово е блокирала административния пропускателен
Коментари Харесай

Напрежение в Косово: Сирени за въдушна тревога и блокада на границата със Сърбия

Полицията в самопровъзгласилата се република Косово е блокирала административния пропускателен пункт Бърняк в Централна Сърбия, оповестява порталът Vecernje Novosti.

" След 18:15 ч. косовските служители на реда затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този метод блокираха придвижването на пасажери и товари през пункта от територията на провинцията ", се споделя в обявата.

По-рано довечера в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна паника. Местните поданици са почнали да строят барикади на тесни пътни сектори в град Рударе, на автомагистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан. Междувременно, съгласно известия в медиите, към 200 албанци са се събрали в южната част на града покрай моста, водещ към северната страна на града.

Местните медии оповестяват, че пред новата база на косовската гранична полиция са ситуирани доста бойци от звеното за бързо реагиране с автоматизирани оръжия, каски и бронежилетки. Появи се и информация за колони от коли пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията. В същото време сръбското министерство на защитата публично опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и прикани да не се популяризират дезинформации.

Косовското държавно управление заяви, че от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат годни на територията под негов надзор, а техните притежатели ще получат краткотрайна персонална карта при влизане. В същото време притежателите на транспортни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово).

Днес сръбският президент Александър Вучич разгласи в послание към жителите, че в среднощ на 1 август косовската полиция ще стартира интервенция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на жители с персонални документи, издадени в Белград. Държавният глава прикани косовските албански управляващи да съблюдават мира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР