Полицията в Грузия използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни

...
Полицията в Грузия използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни
Коментари Харесай

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Полицията в Грузия употребява сълзотворен газ, пикантен спрей и водни оръдия против протестиращите в центъра на Тбилиси късно във вторник. Това се случи, до момента в който депутатите в Народното събрание обсъждаха законопроекта за задграничните сътрудници.
 
Лидерът на главната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен митинг против законопроекта за задграничните сътрудници в столицата Тбилиси, съобщи Ройтерс, като се базира на представител на партията " Единно национално придвижване ".
 
Хабеишвили липсващ по време на демонстрацията, след което станало ясно, че той е бил подложен на побой. Партийният представител сподели още, че на Хабеишвили се оказва здравна помощ. Грузински медии разгласиха фотоси, на които се вижда, че лицето на Хабеишвили е окървавено и че той е с посинено око.
 
 Пребитият Левон Хебиашвили Пребитият Левон Хебиашвили Източник: Фейсбук
Протестите се случват на фона на предизвестия, че законопроектът прилича този, употребен в Кремъл за заглушаване на опозицията. Той беше препоръчан при започване на 2023 година, само че беше отритнат след бурни митинги. Година по-късно той беше препоръчан още веднъж и беше признат на първо четене.
 
Приемането на законопроекта може да попречи на приемането на Грузия в Европейския съюз (ЕС), откакто тя получи статут на държава-членка през декември. Англия и Съединени американски щати също се оповестиха против него, до момента в който Унгария и Русия го опазиха.
 
По-рано вечерта стачкуващите се събраха пред постройката на Народното събрание, с цел да стачкуват против законопроекта за " задграничното въздействие ", за който считат, че е погазва гражданските свободи.
 
Брюксел съобщи, че текстът излага на заплаха устрема на Грузия да се причисли към Европейския съюз.
Управляващата партия " Грузинска фантазия " се пробва от 9 април да прокара законопроекта, откакто не съумя да направи това напролет на предходната година, когато също имаше огромни митинги против плануваното законодателство.
Критиците на законопроекта споделят, че той е въодушевен от съветския закон за задграничните сътрудници, който се употребява от управляващите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва Агенция Франс Прес.
Демонстрации против законопроекта имаше и във втория по величина грузински град Батуми. Вчера хиляди хора взеха присъединяване в проява в поддръжка на ръководещата партия " Грузинска фантазия ".
 Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че законопроектът не е съчетаем с желанието на Грузия да стане част от Европейски Съюз.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР