Полицията в Бургас разби организирана престъпна група, занимаваща се с

...
Полицията в Бургас разби организирана престъпна група, занимаваща се с
Коментари Харесай

Шестима обвинени, че са регистрирали крадени коли за 4 млн. лева

Полицията в Бургас разруши проведена незаконна група, занимаваща се с пререгистрация на крадени първокласни коли и последващата им продажба у нас на занижени цени. При акцията през вчерашния ден са арестувани шест лица, които към този момент са с повдигнати обвинявания. Сред тях има и някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Това оповестиха на взаимен брифинг от бургаската полиция и прокуратурата, оповестява Tribune.bg.

Един от задържаните е ръководителят на незаконната група, който е 55-годишен мъж с букви С.М.А., заяви наблюдаващият прокурор.

Той е застрашен с отнемане от независимост от 5 до 15 години. Останалите петима души в незаконната група, измежду които има и жена, са с повдигнати обвинявания за присъединяване и ги грозят от 3 до 10 години затвор.

Разследването е в ранен стадий, въпреки да e почнало през месец май, прецизираха от държавното обвиняване. Наблюдавано е допреди няколко дни от спецпрокуратурата, само че след закриването й делото е изпратено в Окръжна прокуратура-Бургас, с цел да продължи следствието, оповестиха още от държавното обвиняване.

След покачване на обвиняването на четири лица наблюдаващият прокурор е решил, че са налице основанията за отправяне на искане до Окръжния съд за взимане на най-тежката мярка „ задържане под стража “. Предстои тя да бъде прегледана от магистратите. Останалите двама души от групата са с наложени ограничения за неотклонение „ подписка “.

По данни на шефа на Министерство на вътрешните работи в Бургас групата се е занимавала главно с пласмент на крадени коли и регистрирането им с подправени документи.

Част от колите и все още се движат по пътищата в страната от нищо неподозиращи купувачи. Останалите са трафикирани през Турция за Близкия Изток. Средната стойност на возилата е най-малко 100 хиляди лв., регистрираха от прокуратурата.

Те са с година на произвеждане 2020, 2021, 2022 година.

До момента откритите МПС-та са 39 броя. По-голямата част от колите са към този момент в чужбина, полицията е открила и иззела 11 на брой. Общата им стойност е почти 4 милиона лв..

Сред желаните марки на бандитите са били „ Лексус “, „ Тойота Ленд Крузър “, джип „ Мерцедес “, „ Порше “.

„ От есента на 2020 година е почнало действието на тази група, незаконната й активност. В началото на 2021 година в ОДМВР-Бургас стартира да постъпва регулярна информация, че се прави незаконна активност, обвързвана с изкупуване на коли от висок клас, предмет на закононарушение, на които след това се трансформират идентификационните номера на рамата и с неистинен документи се прави тяхната регистрация “, разкриха от полицията за незаконната група.

„ Ръководителят на ОПГ е основал една стройна незаконна конструкция за изкупуване на коли, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами, както на територията на България, по този начин и на територията на Европа от европейски страни. След намирането и обезпечаването на подобен автомобил на същия се прави намеса на рамата, изготвят се неистинен документи за неговия генезис, в резултат на което се записва в секторите за регистрация към Пътна полиция в Бургас, а има и в страната “, оповестиха от полицията.

„ За задачата от групата са осигурявали нормално лица с невисок обществен статус, да ги назовем малоимотни, които са се явявали като притежатели на тези коли. След регистрацията на автомобилити една дребна част от тях са продадени на добросъвестни купувачи, а по-голяма част са трафикирани през Република Турция към страните от Близкия Изток “, прибавиха криминалистите от Бургас.

В хода на следствието, което продължава към този момент втора година, е документирана цялостната активност на незаконната група. Този случай е и повода в отдела по регистрация на МПС-та към Пътна полиция в Бургас да тече и нова организация. Към днешна дата в регистрацията на моторните транспортни средства вземат участие и чиновници от други браншове на Министерство на вътрешните работи. Директорът на бургаската полиция Калоян Калоянов посочи, че все още тече инспекция за съответни лица от пътна полиция, свързани със схемата.

Засега няма безапелационни данни за нарушаване или закононарушение от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Най-вероятно на следващия ден ще бъде импортирано настояването в Окръжен съд-Бургас за налагане ограничения за неотклонение на четирима от групата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР