Полицията използва сълзотворен газ по време на сблъсъци с етнически

...
Полицията използва сълзотворен газ по време на сблъсъци с етнически
Коментари Харесай

Сблъсъци между полицията и протестиращи в Северно Косово

Полицията употребява сълзотворен газ по време на конфликти с етнически сърби, които стачкуваха с искане за евакуиране на чиновниците на реда от Северно Косово, както и за назначение на нови кметове.


Етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира извършените предишния месец избори в северната част на страната, което разреши на етническите албанци да поемат контрола над локалните общини макар дребната изборна интензивност от под 3,5 %.

Миналата седмица министър председателят на Косово Албин Курти продължи да назначава кметовете, противопоставяйки се на апелите на Европейския съюз и Съединените щати, които поддържат независимостта на територията от Сърбия през 2008 година, заяви Агенция Франс Прес

Рано в понеделник група сърби се събраха пред постройката на общината в северния град Звечан, обитаем със сръбско болшинство, и се пробваха да влязат в постройката.

Полицията е дала отговор със сълзотворен газ и незабавно ги е отблъснала.

Косовската полиция заяви, че " проведени " стачкуващи са хвърлили сълзотворен газ и в Звечан, откакто са се събрали пред три кметства в Северно Косово, където живеят доста етнически сърби, останали правилни на Белград и отхвърлящи независимостта на Косово.

Протестиращите са употребявали принуждение, хвърляли са балони със сълзотворен газ и се пробвали да преминат през кордоните за сигурност и да влязат принудително в постройката на общината, се споделя в изказване на косовската полиция.

" Полицията беше принудена да употребява законни средства, като (лютив) спрей, с цел да спре протестиращите и да овладее обстановката. "

Сърбите упорстват косовските полицейски сили, чието наличие в Северно Косово постоянно провокира разногласия, неотложно да се отдръпват, както и етническите албански кметове, които те не считат за свои същински представители.

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово КФОР са позиционирани сред полицията и протестиращите, а към 50 бойци от Полша и Унгария в цялостно снаряжение за битка с безредиците са ситуирани към постройката на община Звечан, заяви публицист от Агенция Франс Прес.

От КФОР обявиха, че са засилили наличието си в Северно Косово след последните събития, и приканиха Белград и Прищина да стартират разговор под управлението на Европейски Съюз за понижаване на напрежението.

" Призоваваме всички страни да се въздържат от дейности, които биха могли да разпалят напрежението или да провокират ескалация ", се споделя в изказване на КФОР.


Местните медии оповестиха, че западните дипломати от така наречен квинта – Съединени американски щати, Германия, Обединеното кралство, Италия и Франция, са призовали кметовете на етническите албанци на среща в столицата Прищина в опит да понижат напрежението.

Протестиращите пред община Звечан са сложили знаме на Сърбия на брониран автомобил на специфичните елементи на косовската полиция, а на различен са изписали със спрей четири " С ", заяви косовският уебсайт „ Коха “.

Със спрей е напръскан и бронирана автомобил на КФОР.

Командирът на частта на КФОР, ситуирана пред община Звечан, се е съгласил с ръководителя на Сръбската листа Горан Ракич двете бронирани машини на специфичната полицейска част да бъдат отстранени. Но протестиращите отхвърлят да си потегли, с цел да разчистят пътя. Преговорите не престават, написа още изданието.

Ракич съобщи, че жителите ще останат там, до момента в който специфичните полицейски елементи не изоставен и на новия кмет Измир Зекири не бъде разрешено да влезе в постройката на община Звечан.

Засилено наличие на бойци от КФОР има пред постройките на общините Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин-Поток.

По периметъра на обектите на общината са сложени и телени заграждения.

За понеделник са оповестени митинги в четири общини в северната част на Косово: Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин-Поток.

Представителите на Сръбската листа разговаряха с членове на косовската полиция. Те бяха помолени да освободят община Лепосавич, тъй че „ чиновниците да могат да се върнат в общината “.

В Зубин-Поток седем бронирани автомобила на КФОР са пристигнали пред постройката на общината, а някои от членовете на КФОР са влезнали в постройката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР