Полицаи, а не НСО, да пазят политиците предлага ГЕРБ. МВР

...
Полицаи, а не НСО, да пазят политиците предлага ГЕРБ. МВР
Коментари Харесай

ГЕРБ иска полицаи вместо НСО да пазят политиците

Полицаи, а не НСО, да пазят политиците предлага ГЕРБ. „ Министерство на вътрешните работи да реализира защита на чиновниците в органите на властта при съществуването на съответна застрашеност по отношение на реализиране на функционалностите им ”, гласи поправката в закона за Министерство на вътрешните работи, импортирана от шестима депутати от ГЕРБ отпред с някогашния вътрешен министър Валентин Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Движение за права и свободи предлага Горанов да дефинира цената за НСО

В момента за защитата на политиците се грижи НСО. Дебатът дали държавните гардове би трябвало да продължат да пазят политици и висши служители с изключение на президента, премиера, парламентарния началник и гостуващи държавници, се разгоря през декември. Поводът - следващият случай с автомобил на НСО, когато възпитаник бе блъснат в София от кола на службата, откакто водачът закарал до дома му секретар на президента.

Тогава от ръководещото болшинство се заканиха да издигнат въпроса за свиване на обсега на охраняваните лица незабавно след новогодишната почивка, само че Движение за права и свободи реагираха първи. Преди седмица те внесоха промени в Закона за Националната работа за защита, с които се предлага народните представители, фамилиите на президента, премиера и ръководителя на Народно събрание и “други лица, свързани с националната сигурност ”, за които има съответна застрашеност, да поемат сами разноските си за услугите на НСО. Според проектозакона на Движението това ще става по цена, избрана от финансовия министър.

Проектът на депутатите от ГЕРБ е импортиран преди 3 дни, когато изтече крайният период за оферти сред двете четения. На първо четене Законът за Министерство на вътрешните работи, направен от Министерския съвет, бе признат още през септември. Той планува жандармерията и баретите да се слеят в нова основна дирекция “Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ”. Идеята бе тя да охранява единствено специфични товари и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Със настоящето предложение на ГЕРБ функционалностите ѝ се уголемяват и с защита на политици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР