Политологът Сезер оцени отношенията между Русия и Турция в случай

...
Политологът Сезер оцени отношенията между Русия и Турция в случай
Коментари Харесай

Болестта и катаклизмите подкопават шансовете на Ердоган за победа: кой ще стане президент на Турция и какво означава това за Русия

Политологът Сезер оцени връзките сред Русия и Турция при положение на загуба на Ердоган на изборите

Малко повече от две седмици остават до президентските и парламентарните избори в Турция, които ще дефинират бъдещето на страната за идващите пет години. Последните социологически изследвания демонстрират, че разликата сред водача на опозицията, ръководителя на Републиканската национална партия, 74-годишния Кемал Кълъчдароглу, и настоящия президент, 69-годишния Тайип Ердоган, се усилва. Това обаче не значи, че изходът от изборите е превдварително решен - факторът на изненадата в турската политика играе огромна роля.

Припомняме, че изборите в Турция ще се проведат на 14 май. Четирима са кандидатите за най-високия пост в републиката, от които единствено двама имат действителни шансове за победа - Ердоган като претендент от ръководещия Републикански алианс и Кълъчдароглу като претендент от опозиционния Народен алианс.

Останалите двама - противникът на Ердоган на предходните президентски избори, водачът на партия " Отечество " Мухарем Индже и роденият в Азербайджан политик Синан Охан, претендент от алианса на дребните десни партии - се държат по-скоро като статисти. Но гласовете на техните поддръжници могат да изиграят решаваща роля във втория тур, който ще се организира на 28 май, в случай че никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете на първия тур.

„ Днес считам, че възможностите на Кълъчдароглу и Ердоган са равни, макар че социологическите изследвания дават няколко % повече на опозиционния претендент (съответно 49 и 41% по последни данни – бел. ред.), – сподели пред КП Айдън Сезер, добре прочут турски политолог. - За страдание, заради огромната поляризация в турското общество е доста евентуално след изборите да стартират конфликти сред последователи и съперници на настоящия президент. В Турция доста хора чакат вълнения по време на преброяването на гласовете и се тормозят от това. “

Ако нито един претендент не се отдръпна от изборната конкуренция, се чака втори тур. Но има подозрения по отношение на присъединяване на Индже в изборите. Възможно е той да отдръпна кандидатурата си в интерес на Кълъчдароглу и тогава всичко да завърши на първия тур. Ако опозицията завоюва, това няма да е изненада. За първи път от 20 години ръководство на Ердоган тя е толкоз покрай победа, - счита политологът.

Как действителната победа на опозицията през днешния ден може да повлияе на руско-турските връзки?

„ Не чакам, че в случай че Кълъчдароглу победи, неутралната позиция на Турция, която в този момент зае в руско-украинския спор, ще се промени по някакъв метод. Нашите връзки имат доста дълбока основа на причинност. Турция, несъмнено, е значим член на НАТО, само че възможна промяна на властта във връзка с връзките с Русия не крие никакъв риск. Дори по време на Студената война тук беше допустимо да се поддържа много позитивна атмосфера. Ако опозиционният претендент завоюва, връзките сред Русия и Турция ще придобият единствено по-официална форма, преминавайки от връзки сред двамата водачи към връзки сред двете страни “, - счита Сезер.

Шансовете на Ердоган за победа са доста понижени от инфлацията, невиждана през последните 25 години, която в някои месеци надвиши 80% на годишна база, както и последствията от скорошното пагубно земетресение в югоизточната част на страната, което разкри огромни пропуски в строителството, в това число на здания, които се смятаха за устойчиви на трусове, обаче се срутиха под удара на стихията. Освен това опозицията разкритикува управляващите за бавната реакция на земетресението, по-специално за забавянето на извеждането на армията при ликвидирането на следствията.

Внезапното заболяване на Ердоган не усили възможностите му, когато му стана неприятно по време на изявление онлайн. Самият турски водач изясни това със " стомашен грип ", само че слуховете за незабавна хоспитализация заради инфаркт започнаха да се популяризират мигновено в обществените мрежи.

На идващия ден Ердоган взе участие във видеоконференция с Владимир Путин в церемонията по доставката на първото нуклеарно гориво за атомната електроцентрала Аккую, разсейвайки най-големите страхове за здравето си, само че към момента не изглеждаше впечатляващо. Поради болестта, президентът на Турция беше заставен да ограничи активността си през последните дни до онлайн формати и това е изпълнено със загуба на гласове.

Не бива обаче да забравяме, че Ердоган е „ тежкоатлет “ в политиката, който неведнъж е показвал способността да излиза победител от най-трудните за него обстановки, в това число и по време на опита за прелом през юли 2016 година Дали ще успее да го направи още веднъж, ще разберем напълно скоро.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР