политолог и председател на Студентски клуб “ЕГО Политико към Университета

...
политолог и председател на Студентски клуб “ЕГО Политико към Университета
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Може ли проф. Герджиков да бъде обединител на нацията?



политолог и ръководител на Студентски клуб “ЕГО Политико ” към Университета за национално и международно стопанство

Насочваме вниманието си към борбата за „ Дондуков 2 “, чийто собственик сега е Румен Радев. Нека опитаме да създадем прогноза още от в този момент и да си зададем въпроса, който сега вълнува обществеността – ще се стигне ли до балотаж?

Николина Стратиева:  Преди няколко месеца Румен Радев изглеждаше несломим. Неговият длъжностен кабинет имаше висока поддръжка, което му даваше мощни позиции и в един миг успеха му в действителност изглеждаше сигурна. След издигането на кандидатура като Анастас Герджиков, нещата потръгнаха в друга посока, появи се опция. Наблюдаме два съществени фактора, които могат да повлияят на изборите. Първият е рецесията със опазването на здравето -  фактор, който преди година да вземем за пример оказа огромно въздействие на президентските избори в Съединени американски щати. Вторият фактор е изборната интензивност, само че по всяка възможност се обрисува да има балотаж.

Стойчо Велев: Макар актуалният президент да води безапелационно съгласно социологическите изследвания, имиджът му страда с наближаването на изборния ден. Негативните настроения по отношение на налаганите ограничения от служебния кабинет, съпътстващи задълбочаващата се здравна рецесия, неизбежно се отразяват и на рейтинга на Радев. От друга страна, въздържането на президента от спор с неговите директни съперници несъмнено има своите изгоди, защото това лимитира в допълнение политическата легитимност на техните кандидатури. По всичко наподобява, че малко няма да доближи на президента да затвори конкуренцията още на първи тур, което в противоположния лагер ще бъде посрещнато с известна доза възторг. Неговата дълготрайност обаче по всяка възможност ще бъде краткотрайна.





Младите анализатори показаха упованията си за балотаж на 21 ноември.

 



Николина Стратиева:  Фигурата на проф. Герджиков не е партийна и името му не е било намесвано в политиката преди кандидатурата му за президент. Това му носи изгоди, тъй като е неоцапан и огромна част от гласоподавателите биха дали своят вот за него поради университетските му триумфи. Престижната му служба в най-голямото висше учебно заведение у нас сигурно ще му донесе подрепа както от университетските среди, по този начин и от висшата и междинната класа в обществото.

Стойчо Велев:  Президентската конкуренция носи своите оттенъци и обществото се ангажира с нея по друг метод, в сравнение с с парламентарните избори. В този подтекст електоратът по-скоро ще се води от своите политически желания и персонално отношение по отношение на претендентите, в сравнение с да прави преценка въз основата на своя обществен и стопански статус. В този смисъл проф. Герджиков би консолидирал електоратът на ГЕРБ паралелно със симпатизанти на други политически обединения, недолюбващи сегашния президент, само че постигането на по-мащабно обединяване все още наподобява сложна задача.



Ако идващия президент се споделя Анастас Герджиков, какво прогнозирате да се случи в най-кратки периоди?

Николина Стратиева:  Има огромна възможност едно от първите решения да бъде привикване на Националния действен щаб. Пандемията от Covid-19 се обрисува да бъде съществена тематика в околните месеци. Другата основна тематика - сформиране на ревовно държавно управление. Проф. Герджиков би направил всичко, с цел да реализира това, което Румен Радев не съумя. Ще има и голям брой опити за обединяване на нацията, която в днешни дни наподобява мощно разединена, а рецензиите за това не са към различен, а точно към Радев.

Стойчо Велев:  Бидейки претендент, който в продължение на впечатляващата си кариера се е въздържал от асоцииране с политически планове, проф. Герджиков по-всяка възможност удобно би се вписал в ролята на държавен глава. В подобен сюжет повече от разумно е да чакаме неговото разграничаване от ГЕРБ, защото политическите зависимости не би трябвало да са му присъщи. Няма за какво това да буди терзания у Борисов и сътрудниците му, защото всяка опция на Румен Радев, даже не безусловно доближена до ГЕРБ, какъвто точно е проф. Герджиков, е повече от добре пристигнала за някогашните ръководещи. При възможна негова победа по-скоро чакам известно мъртвило, граничещо със неподвижност от,,Дондуков 2‘‘, изключително в подтекста на идни продължителните договаряния за кабинет, които да ангажират общественото внимание. От друга страна, в случай че победител бе вътрешнопартиен претендент на ГЕРБ, сигурно щеше да витае чувството за отплата и реваншизъм. Сериозният публичен престиж, на който се радва проф. Герджиков обаче, като че ли не би му разрешил да поеме в тази посока.

Припомнете си какво споделиха младите анализатори за.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР