Политиците загробиха пътищата на България и ги направиха опасни след

...
Политиците загробиха пътищата на България и ги направиха опасни след
Коментари Харесай

Политиците загробиха пътищата на България

Политиците загробиха пътищата на България и ги направиха рискови след две години безгрижие и поредност от анулирани търгове. Всички в общественото пространство трансферират виновността за случаите на пътя върху строителните компании, които даже и да имат своята виновност, няма по какъв начин да свършат работа, която нито им е поръчана, нито след това ще им бъде платена.

 

Пътните драми действително започнаха по време на служебното държавно управление на Стефан Янев, назначено от президента Радев. Тогавашният районен министър Виолета Комитова спря съществуващите договори за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища през юни 2021 година, защото били скъпи и със период на деяние от пет години. И стартира същинската сага със задънените планове както за ремонт на пътища, в това число и за просто кърпене на дупки, по този начин и за създаване на нови магистрални прави.

 

След прекъсването на контрактите в началото бе продължен незабавно срокът им, откакто пътните компании се съгласиха да работят краткотрайно на старите цени, макар че инфлацията от дълго време ги бе направила неизгодни, стига да им платят за към този момент осъществените действия. След два опита се оказа, че новите състезания под управлението на Комитова няма по какъв начин да бъдат извършени, след това се наложи подписване на договори единствено за зимно поддържане. Първо Комитова разгласи нови поръчки на обща стойност 81 млн. лева през август 2021 година, само че единствено няколко седмици по-късно те бяха прекъснати. Причината – единствено една компания внесе предложения, защото от бизнеса бяха безапелационни, че препоръчаните условия по състезанията не са подобаващи и никой не прояви интерес към тях. Впоследствие Комитова разгласи нова поръчка – единствено за разчистване на снега през зимните месеци на 2021 година до април 2022 година Цената им бе 82 милиона лв..

 

Строителният министър Гроздан Караджов от кабинета “Петков ” разгласи процедура за нови търгове на обща стойност 2,3 милиарда лева за период от три години, като в тях с изключение на кърпене на дупки и поправки се включваше и зимно поддържане. Впоследствие кабинетът “Петков ” спря поръчката, като тогавашният зам.-финансов министър Андрей Цеков и сегашен районен подобен разгласи, че в поръчката имало нарушавания. Скандалът бе една от аргументите за раздробяване на обединението и краха на държавното управление на Кирил Петков. Още тогава злите езици говореха, че Караджов е желал да организира почтен конкурс, без да се съобрази с делението на “наши ” и “ваши ” и това му е изяло главата.

 

Следващият длъжностен министър Иван Шишков в кабинетите “Донев 1 ” и “Донев 2 ”. още веднъж разгласи процедура за настоящ ремонт и поддръжка на пътища, като сумата още веднъж бе набъбнала. Този път до 3,7 милиарда лева още веднъж за период от три години.
През юли 2023 година новото управление на пътната организация, назначено от сегашния министър Андрей Цеков за следващ път приключи оповестените търгове, множеството от които към този момент бяха с определени реализатори и пред финазилизане. Интересен бе фактът, че бе направено едно изключение – единствено за контракта за област Велико Търново, част от общата поръчка за Северен централен регион. Тя е извоювана от “Пътни градежи Велико Търново ”. Защо само за тази компания бе направено изключение да работи по към този момент прекратените търгове не стана ясно. Още повече, че от пътната организация показаха като причина за преустановяване на публичните поръчки съществуването на “ограничителни критерии и условия, посредством които се основават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на обществени средства ”. Защо във Велико Търново при същия контракт няма риск, от ведомството не обясниха, единствено показаха, че повода е, че контрактът бил подписан преди 6 юни 2023 година

 

Ръководството назначено от сегашния министър Андрей Цеков за следващ път разгласи нови състезания за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Този път вместо за период от три години поръчките са за 18 месеца или година и половина. Затова и цената е по-ниска – общо 850 млн. лева без Данък добавена стойност или над 1 милиард с Данък добавена стойност. Срокът за подаване на предложения е 7 септември, а аршин най-ниската препоръчана цена. Веднага министърът бе атакуван, че с изискванията по новите търгове се изключва опцията да вземат участие дребни компании поради условията за поддържан размер километри през последните три години.

 

Така две години без съществени контакти за пътища републиканските пътища и оборудванията по тях се разрушават, а борбата не е нито за по-изгодно, нито за по-качествено строителство, а за това политиците да изпълнят личните си упоритости и цели, безапелационни са специалисти от пътния бранш.

 

Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност: Министърът няма доверие в шефа на АПИ

По принцип през август времето за поправки на път е удобно, само че има и натоварен трафик и би трябвало да се търси баланс сред тези две неща, с цел да не се заплашват участниците в придвижването. Но не това отдаваме данните, които получихме по Закона за достъп до социална информация и от които е видно, че цялостен месец пътните служби се занимават най-вече с косене на трева, разчистване на шубраци и млада гора.

 

Констатираме, че повече от 3 месеца новият министър Андрей Цеков и екипа му не подхващат никакви промени в Агенция пътна инфраструктура. Нещо повече – научихме, че Цеков е издал заповед всеки месец виновните чиновници на АПИ да му показват доклади, в които са описали всички документи, свързани с договорите за възлагане на строителство и договорите за настоящ ремонт и поддържане на пътищата. Това значи, че министърът няма безусловно никакво доверие на началника на АПИ. И от министерството, и от организацията не престават да крият капиталовата стратегия, по която работят, с цел да не се схваща кое от нея и изпълнено и кое не е. Министрите се сменят през няколко месеца и гледат основно да си вършат пиар – нали си спомняте по какъв начин Шишков върви до взима ядки от Северната дъга, с цел да може в този момент се кандидатира за кмет на София.

Пак обмислят огромна стратегия за възобновяване

 

21 млн. лева коства поправката на Дунав мост

 

Още не е изпълнена тази, призната през 2008 година

Пътища, които през 2008 година бяха оповестени за рискови и нуждаещи се от незабавно поправяне, към момента не са актуализирани главно.

Без съществено възобновяване и кръпки на парче Дунав мост е единствено първото оборудване, което се разпада и е причина за произшествия на пътя, обясниха за “Труд news ” пътни специалисти, поискали да останат анонимни след обещания от страна на представители на кабинета, че който се оплаче обществено ще бъде отстраняван от бъдещи търгове. Въпреки че в редакцията на “Труд news ” е ясно кой е отправил заканата я пазим в загадка, с цел да защитим източниците си.

 

Заради безучастие от страна на страната единствено преди дни границата ни с Румъния безусловно не функционираше, откакто дефектирала фуга на Дунав мост стана причина за превръщане на тежкотоварен камион и приключване на гориво. Пътният началник инж. Ясен Йорданов съобщи, че до дни ще бъде оповестена социална поръчка за възобновяване на оборудването от Русе към Букурещ, като прогнозната цена на поръчката е 21 млн. лева И разяснява, че мостът в никакъв случай не е ремонтиран главно от построяването си през 1954 година Преди повече от 22 години е правено подсилване на фугите, а през 2011 година е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка, добави Йорданов. Той изясни, че сега ведомството изготвя детайлна стратегия за пътищата, които се нуждаят от възобновяване. И прикани жителите да пращат сигнали за разрушени пътища и уреди, нуждаещи се от ремонт, което преди него вършиха няколко души в министерските кресла на строителното министерство.

 

Шефът на Агенция “Пътна инфраструктура ” дали от некомпетентност или по други аргументи пропусна да съобщи, че такава стратегия има направена преди близо 15 години, през далечната 2008 година, а плановите ремонтите по нея започнаха през 2011 година и с темпове съгласно финансирането продължиха до 2021 година Голяма част от правите, които тогава бяха оповестени за спешни и нуждаещи се от незабавен ремонт към момента не са ремонтирани, само че все пак от пътната организация събират сигнали от жители вместо да възложат ремонтите.

До три седмици

 

Поставят колчета и на София-Самоков

 

Година след слагането на ограничаващи колчета в Кресненското дефиле няма нито един умрял при пътен случай.
Колчета, които да обезопасяват придвижването на пътя София-Самоков ще бъдат сложени до три седмици. Ограничителите ще са сходни на тези по Кресненското дефиле, заяви пътният началник инж. Ясен Йорданов. Причината е, че единствено от началото на тази година в частта от пътя са станали 68 произшествия с материални вреди, а 18 са случаите със починали или ранени.
Колчета ще бъдат сложени още на пътя Русе- Велико Търново в най-опасната права към Бяла и в Прохода на републиката. Идеята за този вид обезопасяване стартира някогашният районен министър Гроздан Караджов, който сложи първите такива в Кресненското дефиле. В резултат година по-късно на рисковия сектор няма нито един умрял.

 

Изсичат шубраци и косят трева за 19,6 млн. лева

3 млн. лева получи “Автомагистрали ” ЕАД за автомагистрала “Тракия ”

 

Най-скъпи през август (3 млн. лева.) са били ремонтните и настоящи пътни действия по автомагистрала “Тракия ”, довели до тапи към морето.

Ремонтни действия на обща стойност малко над 19,6 млн. лева е упълномощила пътната организация през август, дават отговор ведомството на въпроси по Закона за достъп до социална информация на Института за пътна сигурност. От Агенция “Пътна инфраструктура ” обаче са показали само какъв брой пари са дали за поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на всяка от 27-те области, както и за 5-те родни автомагистрали, само че не и каква част от дейностите какъв брой коства. Така остава загадка дали за косене, изсичане на шубраци и клони, изправяне и подсилване на знаци, разчистване и транспорт на боклуци, разчистване на окопи или за кърпене на дупки и поддържане на уреди е плащано през един от най-подходящите за пътни поправки месеци през годината.

 

Най-голямата сума през месеца е по контракта на държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД за настоящ ремонт и поддръжка на автомагистрала “Тракия ”. Срещу малко над 3 милиона лв. компанията е изкърпвала дупки, правила е защита и отводнителни мероприятия, изсичала е шубраци, косила е, почиствала и превозвала боклуци, възстановила е защитна мрежа, поддържала е електрически уреди на тунел по трасето. Единствената област, в която не е заплатен нито лев за пътна поддръжка през авугст е област Ямбол.

 

За поддържането на автомагистрала “Марица ” през най-отпускарския месец, който обаче е най-активен за пътните строители, са отпуснати 404,5 хиляди лева, за автомагистрала “Струма ” двойно повече – 808,5 хиляди лева, за незавършената автомагистрала “Хемус ” 488 хиляди лева за правата на територията на Шумен, Търговище и Варна и още 559 хиляди лева за територията на Ловеч и София, където договорът още веднъж е с държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД.

 

Приключва следствието за отпуснати 53 млн. лева

Решават дали да съдят деветима за пране на пари от „ Хемус “

Разследването дали са отклонявани милиони левове, получени за градежа на Лот 5 на автомагистрала “Хемус ” завършва, оповестиха от Софийска градска прокуратура. Към момента девет са обвинените за управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена на обвинените не бяха обявени, а през вчерашния ден е почнало предявяване на материалите от следствието на тях и юристите им.

 

Разследването е от ноември 2021 година, когато бе обявено, че 53 млн. лева, отпуснати за градежа на пътя са минали през сметките на кухи компании част от парите са били изтеглени в брой. След привършване на процедурата по предявяване, наблюдаващите прокурори ще преценяват дали са подготвени да напишат и внесат обвинителен акт в Софийския градски съд.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР