Политиците, които призовават България да предостави военна помощ на Украйна,

...
Политиците, които призовават България да предостави военна помощ на Украйна,
Коментари Харесай

България е много по-близо. Радев пак критикува призивите за военна помощ за Украйна 

Политиците, които приканват България да даде военна помощ на Украйна, са или безотговорни, или невежи. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който по време на свое посещаване в Пловдив за следващ път направи сериозен коментар по тематиката.

Миналата седмица по този въпрос с ръководещите, откакто министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев оповестиха, че ще поддържа изпращането на военна помощ в Украйна.

Това предложение следва да бъде гласувано на изключително съвещание в Народното събрание в сряда, а във вторник вечерта ще бъде тематика на разискване и в съдружния съвет., до момента в който останалите три партии в обединението поддържат концепцията.

“България е доста по-близо до този спор, имаме действителна обща граница по Черно море и за разлика от нашите сътрудници, имаме голяма историческа диаспора там ”, сподели Радев пред публицисти в Пловдив.

Според него доста хора в България разясняват тематиката “без да имат лично мнение ”. По думите му, в случай че “нашите съдружници им кажат - не би трябвало да се изпраща оръжие, тъй като е рисково и има ескалация, те ще кажат - да, не би трябвало, само че в случай че им кажат - предоставяйте незабавно оръжие, те стартират да вършат тъкмо това ”.

Радев е на мнение, че при взимането на това решение ръководещите би трябвало да се преценяват най-много със сигурността на българите.

По този мотив президентът попита могат ли подкрепящите концепцията за военна помощ за Украйна да отговорят какво е положението на противовъздушната защита, изтребителна авиация и радарите в България, както и какъв брой бързо при потребност могат да долетят съюзнически самолети от НАТО.

“Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да упорстват [за изпращане на военна помощ], значи тяхното държание е безконтролно, а в случай че не ги знаят, просто е невежо ”, заключи президентът.

На въпрос какво би се случило, в случай че Българска социалистическа партия напусне обединението, Радев отговори, че съгласно него управлението на левицата ще откри такава дефиниция, при която “хем да не носи отговорност, в случай че се прати нещо [на Украйна], хем да остане в обединението ”.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент заявява, че в случай че сътрудниците ѝ от “Продължаваме смяната ”, “Има подобен народ ” и “Демократична България ” прокарат решение за изпращане на военна помощ на Украйна, социалистите ще се отдръпват от ръководещата коалиция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР