Политици в Европейския парламент и Европейската комисия са силно притеснени

...
Политици в Европейския парламент и Европейската комисия са силно притеснени
Коментари Харесай

"Политико": Ролята на патриотите в европредседателството безпокои Брюксел

Политици в Европейския парламент и Европейската комисия са мощно обезпокоени от ролята на " Обединени патриоти " в председателството на Съвета на Европейски Съюз, което България поема през януари. Това отбелязва " Политико ", цитирайки представители на Брюксел и давайки образци за нетолерантни изявления и акции на партиите, които образуват младшия съдружен сътрудник в кабинета на премиера Бойко Борисов.

За шестте месеца на председателството " Обединени патриоти " ще имат значима роля в Съвета на Европейския съюз, който съставлява двадесет и осемте държавни управления в блока, а държавното управление, в което вземат участие, ще води диспути за политиките към мигрантите и бюджетните цели на съюза след 2020 година

Изданието напомня, че в кабинета на Борисов четирима министри са от квотата на " Обединени патриоти ", в това число водачите на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и министрите на стопанската система и околната среда, Емил Караниколов и Нено Димов. Изданието показва, че трима от тях ще имат директна роля в събитията от европредседателството: Каракачанов ще взе участие в съвещанията на Съвета по външни работи, а Караниколов и Димов ще ръководят надлежно препоръките за конкурентоспособност и околна среда.

Цитиран е и отчет на комисия към Съвета на Европа, съгласно която Вътрешна македонска революционна организация " редовно пропагандира ненавист към прилежащи нации, както и антиромска агитация ", Симеонов е " ултранационалист/фашист ", а Сидеров " прочут с расистките си възгледи ". Сред образците са изявления на Симеонов и Каракачанов против ромите, както и блокадата на турската граница преди изборите през март и несъгласията с нацистките поздрави на фотоси на техни съпартийци.

Попитана за реториката на " Обединени патриоти ", комисарят за правораздаването Вера Юрова, която дава отговор и за интеграцията на ромите в страните членки, сподели: " Абсолютно недопустимо е... обезпокоена съм поради тази обстановка. " Юрова сподели, че към този момент следи политиката на новото държавно управление във връзка с ромите и през идващите месеци ще води " интензивни " полемики със София.


© Българска телеграфна агенция

Смесени реакции

Като вицепремиер Симеонов в този момент оглавява народен съвет за интеграцията на етническите малцинства - неуместен поврат, считат някои европейски политици. " Откровено непоносимо е, че Валери Симеонов... може да е вицепремиер на страна от Европейски Съюз ", сподели Сорая Пост, шведски евродепутат с основна роля по ромските въпроси в европарламента. Според нея назначението му в съвета е " жестока и ужасяваща смешка ".

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки не е обезпокоен от рецензията от Брюксел: " Който споделя тези неща, би трябвало да ги потвърди в съда. Ако не успее да потвърди (твърденията си) в съда, тогава е измамник... Омръзна ми да чувам всички тези глупави, празни обвинявания, направени от хора, които нямат какво да кажат и могат само да изрекат клишета, с цел да скрият политическата си маловажност. "

" Попитайте ги за какво (германският канцлер Ангела) Меркел връща мигранти в Афганистан. Това значи, че бяхме прави ", споделя още Джамбазки и твърди, че някои от концепциите на " Обединени патриоти ", които са изглеждали коренно, към този момент се одобряват от доста европейски политици.

Очаква се обаче министрите да се изправят пред доста въпроси от демократични и лявоцентристки евродепутати, когато участват на срещи в европарламента, с цел да приказват за целите на българското председателство. " В светлината на това, което се случва с Тръмп, в международен проект времето да тълкуваме многозначно (расизма) отмина от дълго време ", сподели Клод Мораиш, ръководител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Мораиш прибавя, че комисията и Народното събрание ще " следят деликатно ", с цел да се уверят, че " популизмът да не покаже грозното си лице " в българското председателство.

За други, да вземем за пример Елмар Брок от Европейската национална партия (на която е член и партия ГЕРБ), тази опция не носи терзания: " Досега няма доказателства, че Борисов би работил против европейските политики. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР