Политици и експерти се събраха на кръгла маса, за да

...
Политици и експерти се събраха на кръгла маса, за да
Коментари Харесай

Очертаха правната рамка за изграждането на газов хъб „Балкан“

Политици и специалисти се събраха на кръгла маса, с цел да очертаят нужната правна рамка за реализацията на газов хъб „ Балкан “, съобщи БГНЕС.
Домакин на форума стана парламентарната Комисия по енергетика, а на него присъединяване взеха отрасловият министър Теменужка Петкова, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, представители на управлението на „ Булгартрансгаз “, депутати, специалисти и представители на всички заинтригувани страни.
„ Ние сме подхванали нужните корпоративни стъпки за основаването на един ликвиден пазар на природен газ в България, в това число и с тясно съдействие с компании, които имат опит на територията на Европейски Съюз за основаването на такива пазари.

Миналата година подписахме меморандум за съгласие с Централния европейски газов хъб, намиращ се на територията на Австрия. За да бъде основана постоянна рамка обаче, са нужни съответните промени в Закона за енергетиката , които да създадат пазара предвидим, постоянен и ликвиден “, изясни Владимир Малинов, изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “.
За задачата през януари месец бе записано сдружението „ Газов хъб Балкан “ ЕАД, което е дъщерно на „ Булгартрансгаз “, а задачата му е да бъде оператор на платформа с търговия на природен газ. Управлява се от Съвет на шефовете, а дялове от компанията може да бъдат препоръчани на други юридически и физически лица – търговци на едро, тържища и други участници на пазара, само че при опазване на контролния пакет от страна на „ Булгартрансгаз “.
Целта на основаването на лицензирана газова борса е централизация на ликвидността на едно място за проведена търговия, посредством разпознаваема и законна комерсиална среда. Всичко това ускорява ролята на КЕВР, която ще бъде да лицензира борсовата търговия, да утвърждава ограничения за ликвидност, както и да реализира контрола ѝ.

Очакват се и нови играчи на пазара – маркетмейкъри. Това са лицата, които обезпечават доставката на природен газ на едро и ценови сигнали от други пазарни зони, разнообразявайки източниците на доставка в страната и района. Другите са доставчиците на ликвидност, които обезпечават търсенето на природен газ на едро и реализацията към търговци, крайни клиенти или други пазари. Очакваните резултати са ефикасна либерализация посредством пазарно-ориентирани ограничения, нови благоприятни условия за търговците и обективна пазарна цена, учредена на търсенето и предлагането.
Един от най-важните цели на държавното управление в бранша е обвързван с диверсификацията на източниците на доставка. Постигайки диверсификация, тогава можем да приказваме и за либерализация на пазара на природен газ. Когато разполагаме с повее от един източник, тогава можем и да приказваме за действителна конкуренция “, напомни от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.
Концепцията за газоразпределителен център се състои от два съставния елемент – построяването на изчезналата инфраструктура сред нас и прилежащите ни страна, както и построяването на борса за търговия на природен газ.
Припомняме, че по планове на Министерството на енергетиктата н а България ще са нужни над 2,8 милиарда лв. за създаване на нова газова инфраструктура , тъй че да отговори съответно на новите газови потоци в района. Средствата са за новите газови тръби главно в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ най-малко от три самостоятелни източници, както упорства директивата не Европейска комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР