Политици и длъжностни лица от Европейския съюз нападнаха Полша, Унгария

...
Политици и длъжностни лица от Европейския съюз нападнаха Полша, Унгария
Коментари Харесай

Забраните за внос на украинско зърно застрашават солидарността на ЕС относно Украйна

Политици и длъжностни лица от Европейския съюз нападнаха Полша, Унгария и Словакия за налагането на забрани за импорт на украинска селскостопанска продукция, заклеймявайки рестриктивните мерки като противозаконни и контрапродуктивни.

Трите страни не разрешиха вноса на украинско зърно и други хранителни артикули през последните дни с аргумента, че остатъкът от експорт е наводнил техните пазари и е заплашил поминъка на локалните фермери.

Ограниченията насочиха групата страни към курс на конфликт с Брюксел, като в това време заплашиха нежната взаимност на Европейски Съюз в поддръжка на отпора на Украйна против нападателната война на Русия.

Дипломатите от Европейски Съюз считат, че възбраните за импорт опонират както на интернационалното право, по този начин и на правото на Европейски Съюз и няма да съумеят да реализират задачите си.

„ Едностранните забрани на обособени страни няма да решат нищо. Трябва да намерим единодушие в целия Европейски Съюз по отношение на разпоредбите, при които селскостопанските артикули ще минават директно от Украйна до европейските пристанища и че продукцията от тях отива по-нататък в страни отвън Европейски Съюз, които са подвластни от украинското произвеждане “, сподели чешкият министър на земеделието Зденек Некула.
Проблемът рискува да се трансформира в бомба със закъснител
Икономиката на Украйна мощно разчита на износа на зърно, което преди войната беше задоволително, с цел да изхрани 400 милиона души. Когато Русия нахлу предходната година и блокира огромна част от световния експорт на Украйна, Европейски Съюз бързо вкара по този начин наречените „ ленти за взаимност “, премахвайки всички инспекции на вноса.

В резултат на това вносът на зърно в близките страни внезапно се усили, както и гнева на локалните фермери, които не могат да се конкурират. Вместо да минава пренос през страните за останалия свят, зърното остава на локалните пазари.  С идния летен сезон на реколтата обстановката може да стане още по-напрегната. И в Полша, и в Словакия предстоят избори по-късно тази година, а гласуването в селските региони ще бъде от решаващо значение.

„ Лентите за взаимност не работят. Нямаме ефикасни принадлежности за надзор на преноса. Имаме в нашите силози към 4 милиона тона украинско зърно и се нуждаем от известно време, с цел да стабилизираме обстановката “, сподели посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садош пред POLITICO.

Проблемите бяха значително пренебрегнати от Европейската комисия до момента, добави той, принуждавайки полското държавно управление да работи.
„ Неприемливи “ ограничения
Някои се съмняват дали признатите от трите страни ограничения са законни.

Европейската комисия възприе обмислен метод, като сподели на публицисти в Брюксел в понеделник, че „ на този стадий е прекомерно рано “ да се даде безапелационен отговор по отношение на законността на този ход. В него обаче се отбелязва: „ Търговската политика е от изключителната подготвеност на Европейски Съюз и затова едностранните дейности не са допустими “.

Чешкият министър на земеделието Некула  сподели, че еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, който е поляк, му е споделил, че сходни ограничения „ са неприемливи “.

Според различен посланик от Европейски Съюз обособените страни не могат просто едностранно да блокират вноса от дадена страна. Аргументът беше подсилен с разпоредбите на Световната комерсиална организация. Условията на търговията сред Европейски Съюз и Украйна също би трябвало да бъдат предпазени от изискванията на зона за свободна търговия, прилагана от 2014 година

Полша отхвърля концепцията, че нарушава разпоредбите, базирайки се на националните закони, които й разрешават да го прави от съображения за социална сигурност.
Но всяка от трите страни се пробва да избегне гнева на Комисията, като излага разнообразни причини в своя отбрана.

Словакия, твърди, че е била принудена да работи в понеделник, откакто Полша и Унгария взеха решение през уикенда да блокират вноса.

„ Имаше риск техните направления да се пренасочат към нас и да провокират още по-голям напън върху нашия дребен вътрешен пазар “, сподели словашки чиновник. Той добави, че проби са посочили прекалено равнище на пестициди в пшеницата.

За разлика от Полша и Унгария, Словакия съобщи, че ще остави преноса отворен.
Изход от рецесията?
Според Вислав Грин, един от главните водачи на фермерските митинги в Полша, най-хубавият метод би бил да се концентрира върху възбраната на артикули, които са създадени в нарушаване на стандартите на Европейски Съюз, вместо да постанова краткотрайна или цялостна възбрана.

„ Спирането на украинския експорт за два месеца няма да направи доста, тъй като са нужни най-малко шест месеца за експорт на 4 милиона тона зърно (които към този момент са в Полша) “, сподели той.

За да се оправи с казуса, Европейски Съюз е изплатил към 30 милиона евро на Полша, към 16,8 милиона евро на България и 10 милиона евро на Румъния.

„ Това не е задоволително, Нуждаем се от систематични решения, а освен от поддръжка за фермерите, сподели полският дипломат Садош. „ Полша искаше да продължи да поддържа Украйна посредством импорт “, добави той, „ само че цената за това не може да бъде банкрутът на милиони полски фермери “.

Такива систематични решения, съгласно Садош, биха дали на вносителите прозорец от 24 часа, през които зърното да доближи директно пристанище. По този метод ще се подсигурява, че продуктите няма да останат в Полша. Това обаче е комплицирано от правна позиция и включва повече инспекции и документи, които пък ще задържат още повече комерсиалните потоци, притесняват се критиците.

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР