Световният рекорд за най-голям брой електроди, поставени в човешки мозък,

...
Световният рекорд за най-голям брой електроди, поставени в човешки мозък,
Коментари Харесай

Нов световен рекорд за брой електроди, поставени в човешки мозък

Световният връх за максимален брой електроди, сложени в човешки мозък, беше преди малко строшен от разработчиците на мозъчно-компютърния интерфейс Precision Neuroscience. Те сполучливо сложиха четири масива, всеки от които съдържаше 1024 дребни електрода, върху повърхността на мозъка на жив пациент, удвоявайки предходния връх от общо 2048.

Мозъчно-компютърните интерфейси (МКИ) съчетават вградени електроди, които записват мозъчната интензивност в избрани области, с компютъризирано устройство, което може да генерира някакъв тип излаз, за да размени или усъвършенства избрани функционалности. Съществуват сходни интерфейси, които оказват помощ на хората да поддържат връзка, да ръководят роботизирани крака и – с което е най-известен Neuralink на Елон Мъск – да ръководят компютър с мозъка си.

Съоснована през 2021 година от Бен Рапопорт, който е съосновател и на Neuralink, само че напуща през идната година, Precision създава своята изследователска система, Layer 7 Cortical Interface (кортикалния интерфейс Слой 7), като метод да усили оптимално гъстотата на електродите. Целта е към повърхността на мозъка да се прибавят повече електроди, които да генерират по-точни данни, без да го повреждат.

„ Лесно е да се види въздействието, което кортикалното картографиране с такава висока резолюция може да окаже в операционната зала “, изяснява в изказване доктор Джошуа Бедерсън, който управлява интервенцията. „ То би могло да се употребява за осъществяване на по-прецизни и ефикасни процедури, което надлежно би могло да докара до по-добри резултати за пациентите. “

Екипът на Бедерсън прави процедурата в болница „ Маунт Синай “ в Ню Йорк през април 2024 година като част от по-голямо клинично изследване на технологията. Всеки електроден масив е с размери единствено 1,6 кв. см, което значи, че откакто и четирите са били сложени, хирурзите са съумели да слагат големите 4096 електрода на повърхност от малко над 8 кв. см.

Процедурата е била изпълнена като част от планувана интервенция за премахване на незлокачествен израстък, която се е оказала и чудесна опция да се тества устройството за 14-и път при жив човек. Бедерсън разказва пред екип на CNBC, който е участвал на интервенцията, че слагането на четирите масива от електроди е било „ малко неловко “, само че напъните са се отплатили, когато са почнали сполучливо да събират данни.

Ключов миг в концепцията на Precision е минималната инвазивност на тяхното устройство. Кортикалният интерфейс е планиран по този начин, че да може да се прикрепя обратимо към всяка част от повърхността на мозъка по време на елементарна и бърза хирургична процедура. Ако по-късно се наложи масивите да бъдат отстранени, това не би трябвало да докара до увреждане на тъканите.

Устройството N1 на Neuralink, което неотдавна беше вградено на първия си човешки реципиент, употребява малко по-различен метод, като разчита на 64 суперфини проводника, съдържащи общо 1024 електрода, които са прокарани на няколко милиметра дълбочина в мозъчната тъкан. Този развой провокира някои проблеми скоро по-късно, когато няколко от връзките се прекъснаха, изключвайки доста от електродите от деяние.

Това обаче не е конкуренция единствено сред Precision и Neuralink. В тази област работят и редица други частни компании, университетски откриватели и държавни органи. В същото време политиците и законодателите стартират да се занимават с правните и етичните последствия от това, че тези мешинки стават все по-разпространени.

Засега обаче този тип технология към момента се смята за пробна. Тестовете на кортикалния интерфейс Слой 7 не престават, а Precision се надява да пусне на пазара търговски артикул през 2025 година

Коментирайки рекордното достижение, Рапопорт съобщи: „ Този връх е значима стъпка към нова епоха. Възможността за хващане на кортикална информация от подобен мащаб и степен може да ни разреши да разберем мозъка по доста по-задълбочен метод. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР