Политиките за трудовия пазар, данъците и социалното осигуряване в Европейския

...
Политиките за трудовия пазар, данъците и социалното осигуряване в Европейския
Коментари Харесай

Световната банка с препоръка към ЕС да намали растящото неравенство

Политиките за трудовия пазар, налозите и общественото обезпечаване в Европейския съюз би трябвало да бъдат актуализирани, с цел да се защитят уязвимите служащи и да се понижи растящото неравноправие, провокирано от бързо изменящите се пазари на труда и новите технологии, се споделя в нов отчет на Световната банка, Към нов обществен контракт: Справяне с напрежението при систематизиране на приходите в Европа и Централна Азия.

Докладът подканва за главно преосмисляне на обществените политики, с цел да се забави възходящото разделяне сред жителите, които се възползват от новите стопански благоприятни условия и тези, които остават на назад във времето в една все по-динамична и гъвкава стопанска система.

В отчета се установи, че огромни групи към момента имат приходи на междинна класа, само че не и нейната икономическата сигурност. В някои държави-членки на Европейски Съюз, нужното равнище дневен приход, с цел да се избегне изпадане в беднотия, се е удвоило. В същото време повече младежи заемат по-ниско качествени работни места, спрямо предходни генерации. Например, половината от младите служащи (на възраст 15-24 години) в Холандия и Франция работят с краткотрайни контракти.

" Дългосрочната претовареност към този момент не е норма, изключително за по-младите хора и ние би трябвало да разберем по-добре по какъв начин неравенството се развива и по какъв начин да създадем икономическият напредък по-приобщаващ ", споделя Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

За да отговори на провокациите Световната банка предлага използването на три общи метода в политиките, а точно: увеличение на отбраната за всички типове трудови договори; стартиране в деяние на универсални обществени системи с по-добри обществени услуги/защитни механизми; и разгръщане на данъчното облагане отвън модела на приходи и разноски, с цел да се включат в него придобиването на капитал и печелещите повече.

Много жители в Европейски Съюз към момента не могат да се възползват от възходящата обществена подвижност и се усещат попаднали в капан на неравенството. Неефективни политики в тази област са довели до спад в институционалното доверие и все по-голяма поляризация в обществото.

" Когато питаме хората за тяхното богатство, чуваме опасения за растящото неравноправие и неустановеност. Този отчет изследва аргументите за тези проблеми посредством анализиране на измененията в разпределението на приходите през последните десетилетия, " споделя Маурицио Бусоло, водещ икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия и съавтор на отчета. " Вярваме, че опитите да се спре глобализацията или напредъка технологиите не е решение. Вместо това е нужен нов обществен контракт с по-справедлив метод за шерване на рисковете и опциите, с цел да се запазят и усилят впечатляващите стопански достижения на района, направени през последните десетилетия. "

Докладът разпознава четири типа неравноправие, които подкопават съществуващия обществен контракт, а точно: разлики сред млади и стари; неравенства сред служащи в разнообразни професии; неравномерен достъп до благоприятни условия, учреден на географско положение; и неравенства, учредени на пол, етническа принадлежност, генезис и други фактори, вместо на самостоятелните старания и качества.

Въз основа на предходни отчети, в това число неотдавна оповестения „ Обединен напредък “, това изследване акцентира, че политиките би трябвало да бъдат приспособени за отбрана и ускорение на забележителните обществени достижения, направени от страните в Европейски Съюз през последните десетилетия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР