Политиката все повече се превръща в един партиен пазар –

...
Политиката все повече се превръща в един партиен пазар –
Коментари Харесай

Проф. Знеполски: Политиката все повече се превръща в партиен пазар

Политиката от ден на ден се трансформира в един партиен пазар – кой ще даде повече, с цел да завоюва, без оглед на това дали рационално се дава, дали се влага в сфери, които могат да ни изведат крачка напред.
Това сподели проф. Ивайло Знеполски, мъдрец, културолог и министър на културата в държавните управления на Любен Беров и Ренета Инджова пред БНР.

По думите му митингите против държавното управление са засилили възприятието на неосведоменост на необятни пластове от популацията, само че не може да се приказва с термина " народът ":

" Народът желае, народът е на площада и така нататък не оказват помощ за демократичното контролиране на обстановката. Народът е една нереалност. Той е суверен единствено по принцип, само че постоянно нещата се вземат решение по либерален метод посредством посланичество. Народът ръководи посредством посланичество. по тази причина нашите старания би трябвало да са в Народното събрание да попаднат подобаващи хора с качества, които могат да вземат решение проблемите и които могат да водят градивен разговор ", счита Знеполски.

Той акцентира, че съществуването на дребни, нападателни групи, употребяващи способи на границата на законността, е огромна заплаха за демокрацията:

" Ако се върнем обратно в историята, ще забележим, че такива групи постоянно са играли съдбовна роля ", добави философът.

" Перспективни ще бъдат тези партии, които съумеят да намерят мостове към разговор и които ще съумеят да изведат някакви общи ползи над техния партиен нарцисизъм. Нещо, което е доста мъчно, само че е пристигнало време ".

Според него се постанова чувството, че 30 години след смяната би трябвало да приключи един цикъл.

Проф. Знеполски разяснява идните на 4 април парламентарни избори, като подчертава, че хвърлянето на подозрение за нечестни избори и за подправянето им не води до нищо положително за никоя партия, тъй като тези, които през днешния ден приказват, че всичко е подправено, на следващия ден ще организират идващите избори.

" Дано специалистите съумеят да се наложат над всеобщите митинги против затворените заведения.... Би било извънредно безразсъдно отварянето им да се употребява предизборно, в случай че здравната конюнктура се утежнява ", счита културологът.

Проф. Знеполски беше безапелационен, че програмно държавно управление не е добър вид за ръководството на страната и го съпостави с пауза на изчакване и дебнене на хора, които не се трансформирали политическия си манталитет.

Той дефинира джипката като властови център, свързващ ръководството с надзор:

" От една страна демонстрира ангажираност, а от друга демонстрира кой е на кормилото ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР