Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност. Нашата цел

...
Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност. Нашата цел
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Повишаваме контрола и санкциите за промишленото замърсяване

„ Политиката, която ще следваме е на цялостна бистрота. Нашата цел е да има по-голяма отчетност и повече надзор, както и да няма подозрения за злоупотреби при ръководството на европейски средства. ” Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов при представянето на цели на Министерство на земеделието в работата си пред отрасловата комисия на Народното събрание.

„ Важна задача пред нас е завършването на Националния стратегически проект, по който се работи от началото на 2020 година и по-голямата част от него към този момент е прегледана от Тематичната работна група “, осведоми министърът. Той добави, че това което би трябвало да се направи в този момент е да бъдат открити допирните точки с целите в подписаното съдружно съглашение, и в случай че има потребност той да бъде моделиран. Д-р Иванов акцентира, че съглашението е главният документ, който управлява политиката на министерството. „ Заради политическите разтърсвания не беше импортиран до края на 2021 година, като нашият проект е края на февруари или март да сме подготвени, тъй като има още съвещания на тематичната работна група “, сподели аграрният министър.

По думите му, предстоят едни от най-спорните тематики, във връзка с таваните и дотациите и посочи, че ще бъде изработен обзор и на някои от интервенциите, в случай че те не дават отговор на записаното в съдружното съглашение и може да има смяна и в тази посока. Д-р Иванов разяснява, че крайната цел е да бъде основан добър артикул, който българските аграрни производители и фермери чакат. Относно дотациите той посочи, че в съдружното съглашение е тъкмо посочено кой да е той и този ангажимент ще бъде следван.

Предстои през идната седмица да бъдат извършени диалози с представителите на земеделските производители, на които главен фокус ще е разискването на Националния стратегически проект. „ За нас е значимо да чуем мнението на браншовите организации “, разяснява министърът. И добави, че във връзка с работата на асоциациите е показан план на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде готова като закон. „ Тази концепция следва да бъде разисквана и на политическо равнище, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет “, акцентира той.

По отношение на Изпълнителна организация по горите, министърът уточни, че отива под управлението на Министерски съвет, както е записано в съглашението. „ Нашата работа е да подготвим законодателната част и подзаконовата уредба, с цел да може това да стане най-бързо и безболезнено “, посочи доктор Иванов.

Аграрният министър разяснява, че ведомството е едно от дребното министерства, които има разбъркан екип, като заместник-министрите са както от Българска социалистическа партия, по този начин и от Политическа партия. „ Това е още един знак за нашето съществено отношение към тези политики, които би трябвало да работим “, уточни още той.

По време на съвещанието пред народните представители бе показан и екипът, както и разпределението на ресорите на заместник-министрите. Заместник-министър Атанас Добрев ще следи работата на Главна дирекция „ Земеделие и районна политика “, „ Напоителни системи “, частта държавни горски предприятия и Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури. Заместник-министър Момчил Неков ръководи Националния стратегически проект за Общата селскостопанска политика, дава отговор за Програма за развиване на селските региони, за европейската съгласуваност и интернационалните връзки, пазарни ограничения и организация на производители и политиката по Агрохранителната верига. Заместник-министър Стефан Бурджев има ангажимент да следи дирекциите по „ Животновъдство “, „ Идентификация на аграрни имоти “, „ Държавни помощи и регулации “, „ Морско дело и риболовство “, „ Обща политика в региона на рибарството “, „ Поземлени връзки и комасация “, както ще дава отговор и за Изпълнителната организация по лозата и виното. Заместник-министър Иван Христанов дава отговор за дирекциите „ Растениевъдство “, „ Биологично произвеждане “ и „ Директни заплащания “, в неговия сектор са й Селскостопанската академия, Изпълнителна организация по горите, БАБХ и Изпълнителна организация „ Борба с градушките ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР