Политическото убийство често е перфектното престъпление: има жертва и неизвестни

...
Политическото убийство често е перфектното престъпление: има жертва и неизвестни
Коментари Харесай

Враговете на Путин - тровени, бесени, стреляни

Политическото ликвидиране постоянно е съвършеното закононарушение: има жертва и незнайни причинители. А в случай че все пък бъде арестуван палач, той в никакъв случай не може да бъде обвързван с хората, които стоят отпред на страната. В други случаи гибелта настава при мистериозни условия и в никакъв случай не излиза наяве, дали са забъркани трети лица. Затова пък ръководещите постоянно вършат едно и също - отхвърлят всяко подозрение, че биха могли да имат нещо общо със случая.

По този модел бяха осъществени редица убийства на съперници на Кремъл, в Русия или в заточение, при които критиците на " системата Путин " откриха гибелта си при неизяснени условия.

27 февруари 2015 година

Борис Немцов - съветски опозиционен политик и някогашен вицепремиер - е убит в Москва на мост покрай Кремъл. Извършителите са незнайни. Жертвата е простреляна в тил с няколко патрона. Убийството е осъществено броени два дни преди огромна протестна демонстрация против съветските дейности в Укайна, на която е трябвало да приказва и Немцов.

23 март 2013 година

Борис БерезовскиСнимка: REUTERS

Борис Березовски - съветски олигарх и критик на Путин - е открит обесен в банята на дома си във Англия, където бе изискал политическо леговище. Поради липса на доказателства, формалното следствие не даде отговор на въпроса, дали става дума за ликвидиране или за самоубийство.

15 юли 2009 година

Наталия Естемирова - чеченска активистка от правозащитната организация Memorial и другарка на убитата през 2006 година съветска журналистка Анна Политковская - е отвлечена от незнайни лица пред жилището ѝ в Грозни. По-късно безжизненото ѝ тяло е намерено в прилежащата Република Ингушетия. Убийците и до през днешния ден не са разкрити.

19 януари 2009 година

Станислав Маркелов - съветски правозащитник и юрист - е убит посред Москва след поредност от закани за ликвидиране. При атентата умира и журналистката Анастасия Бабурова. Убиецът, който по-късно признава действието си, твърди, че е работил самичък и по персонални аргументи. Остава обаче подозрението за поръчково ликвидиране.

31 август 2008 година

Александър ЛитвиненкоСнимка: AP

Магомед Евлоев - съветски публицист, поддържащ най-четения уебсайт с вести от Ингушетия, е прострелян в главата, до момента в който се намира в предварителния полицейски арест. Официалната версия за гибелта му е трагичен случай.

23 ноември 2006 година

Александър Литвиненко - някогашен сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), офицер от тайните служби ФСБ, а по-късно -критик на Путин - умира в Лондон след отравяне с радиоактивен полоний. Британските следователи стигат до извода, че отровната субстанция е била добавена към чая му. Всички претенции на Скотланд ярд към Русия да екстрадира лицата, имащи отношение към случая, остават без следствие.

7 октомври 2006 година

Анна ПолитковскаяСнимка: picture-alliance/dpa

Анна Политковская - съветска журналистка и правозащитничка, проверяваща корупцията във властта - е убита на стълбището пред московското ѝ жилище. Няколко души са арестувани, скоро по-късно обаче са освободени. По-късно са им повдигнати обвинявания, само че съдът ги оправдава. След като Върховният съд анулира оправдателните присъди, процесът стартира изначало - няколко души са упрекнати, в това число един офицер от полицията. Делото приключва с неоправдателни присъди за съучастниците, само че поръчителите на закононарушението остават неразкрити.

9 юли 2004 година

Пол Хлебников - американски публицист и основен редактор на съветското издание на списание " Форбс " - е убит пред редакцията на изданието в Москва. Повдигнато е обвиняване против няколко хипотетични причинители, които обаче по-късно са освободени. След като Върховният съд касира решението за тяхното освобождение, двама от обвинените изчезват безследно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР