Политическият комитет на Съвета на европейските общини и региони избра

...
Политическият комитет на Съвета на европейските общини и региони избра
Коментари Харесай

Кметът на Пещера участва в заседанието на Съвета на европейските общини и региони

Политическият комитет на Съвета на европейските общини и райони избра ново управление.

В рамките на съвещанието на Политическия комитет на Съвета на европейските общини и райони на 5 и 6 декември в Париж, се организираха избори за председателство на организацията за идващия мандат 2023-2025 година

Българските локални управляващи бяха представлявани от кметовете на Пещера, Йордан Младенов, Златоград, Мирослав Янчев, ръководителя на Общинския съвет на Търговище, Емине Якубова и изпълнителния шеф на НСОРБ, Силвия Георгиева.

Акцент в работната стратегия през първия ден бе изборът на нов Президент и двама Съ-президенти. За позицията Президент бяха номинирани: Гун Марит Хелгесен, консултант в съвета на окръг Вестфолд и Телемарк, ръководител на Норвежка асоциация на локалните и районните управляващи и Филип Лорaн, кмет на Со, президент на Френската асоциация на CEОР.

След представянето на Гун Марит Хелгесен, Филип Лоран направи сомоотвод на кандидатурата си, като поддържа тази на Хелгесен с думите, че осъзнава значимостта от обединяване и взаимна работа за справяне с множеството рецесии пред които е изправен СЕОР и всички локални управляващи – войната в Украйна, битката с изменението на климата, екологичния преход и други Той добави, че има вяра в опита и способността й да подкрепи по-нататъшното развиване на европейската организация, както и да укрепи работата в отбрана и посланичество на локалните и районни управляващи на европейската политическа сцена.

Така госпожа Хелгесен бе оповестена за нов Президент на СЕОР до края на 2025 година Триото на председателството бе образувано, с избора на двама съ-президенти, а точно Кристоф Шнаудигел, ръководител на окръг Карлсруе, Германия със 70 гласа и Филип Лоран, кмет на Со, президент на Френската асоциация на CEОР с 67 гласа. Третият претендент за двете позиции бе Кристине Опиц-Пльорер, общински консултант в Инсбрук, като тя получи единствено 54 гласа в своя поддръжка.

През първия ден на събитието се организира и спор по отношение на обществената неустойчивост и поляризацията в обществото и ролята на локалните и районни управляващи за поощряване на общественото доближаване. Говорителите от Англия, Белгия и Франция споделиха своя опит с този възходящ проблем, в подтекста на множеството геополитически и стопански рецесии и комплицирани провокации, като неравенствата, изменение на климата и други Тези фактори подкопават общественото доближаване и доверието на жителите в ръководещите като генерират ненавист и недоразумение към най-близкото равнище до тях – локалните и районни изборни представители. Сложната роля да бъдат обединители и да основат възприятие за общественост измежду жителите на локалните управляващи ги слага постоянно в обсега на гнева и речта на омразата.

Все повече изборни представители са обект на душевен или физически тормоз, което прави заемането на тези служба непривлекателно и води до понижаване на кандидатурите или до отдръпване от заеманите позиции. Всички споделиха, че за справяне с поляризацията и речта на омразата напъните са ориентирани към деен и градивен разговор с жителите, както и дейното им замесване във взимането на решения. Здравната рецесия и войната в Украйна са довели до увеличеното потребление на обществените медии за разпространяване на речта на омразата и подправените вести, по-специално в локалния подтекст.

Подобни практики имат отрицателни последствия за локалната и районната народна власт, както и за изискванията на труд на изборните политици. С особена заостреност този проблем се следи и в границите на предизборни акции, като политически съперници употребяват обществените мрежи за заплашване, за тормоз и разпространяване на клюки. Като рекомендации за справяне с феномена бяха показани по-доброто информиране на жителите за световните провокации и насърчаване на тяхното сериозно мислене; гражданското образование; подсилване на обществената взаимност и структурата на сдружаване; взаимно създаване на политики и проекти за деяние на локално ниво; основаване на принадлежности, в това число правни за отбрана на работещите в локалните обществени администрации и изборните представители, както и обемна на положителни практики.

Политическият комитет на СЕОР одобри и промени Устав на организацията. Съгласно новия белгийски кодекс на сдруженията и асоциациите, в действие от 1 януари 2020, СЕОР трябваше да актуализира своите уставни документи и да ги приведе в сходство до 31 декември 2023 година За задачата през 2021 година бе нает външен съветник, който извърши обзор на документа взаимно със основаната за задачата работна група от членове на СЕОР. Промените бяха изпратени за обзор и координиране с Генералните секретари и шефове на асоциациите-членове. Съгласно откритите правила членовете на ПК утвърдиха промените в наличието на френски нотариус.

Предстои документът да бъде преведен на френски език и изпратен на белгийските органи за удостоверение. ПК одобри и обновен Кодекс на държанието, имащ за цел да обезпечи професионална среда, свободна от тормоз, принуждение и дискриминация за своите членове, сътрудници и чиновници. Актуализираният документ дава спомагателна информация по отношение на правните рамки, които засягат чиновниците на СЕОР в Белгия, както и обезпечават рамка за справяне с насилието от трети страни. Обхванати са и случаите при провеждането на онлайн събития и срещи.

Вторият ден бе отдаден на тематичната активност на СЕОР. Сред главните акценти бяха представянето на изследването,, Местни финанси и зеленият преход в Европа: десетилетие на локалните финанси – от рецесията до устойчивото възобновяване “. Новото онлайн издание на СЕОР започва публично на 10 ноември. То съставлява разбор на развиването на под-националните финанси в страните-членки на СЕОР през десетилетието 2010-2020 година и има за цел да спомогне за разбирането по какъв начин общините и районите са наранени от икономическата рецесия от 2008-2009 година и структурните промени и промени, провокирани от тази рецесия в европейските страни. Също по този начин дава препоръки и опит за справяне с актуалната икономическа рецесия, дължаща се както на последствията от пандемията от COVID-19, по този начин и на световната инфлация, породена от съветската война против Украйна.

Анализът прави оценка и обвързваните с изменението на климата аспекти на локалните финанси, по-специално локалните финансови разноски за зелени вложения, както и първична визия за това по какъв начин Механизмът за възобновяване и резистентност може да се употребява на локално и районно ново за вложения, свързани със зеления преход. Навсякъде в данните и разбора се вършат забавни връзки сред успеваемостта на под-националните вложения и децентрализацията. Тази обява следва да способства за повишение на знанията и разбирането на локалните и районните финанси и вложения както за вземащите решения на национално равнище, по този начин и за вземащите решения в Европейски Съюз.

Участниците в съвещанието бяха осведомени и по отношение на кандидатурата на СЕОР за присъединяване в новият Комитет за секторен обществен разговор за обществените услуги, което беше утвърдено от генералните секретари и шефове на CEОР на 8 ноември
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР