Политическите спорове за това дали да отпадне института за съкратеното

...
Политическите спорове за това дали да отпадне института за съкратеното
Коментари Харесай

Комисия ще нищи съкратеното съдебно производство

Политическите разногласия за това дали да отпадне института за съкратеното правосъдно разследване провокираха през днешния ден спиране на пленарното съвещание и привикване на ексклузивен председателски съвет по гледище на Българска социалистическа партия.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова прикани за график по прокарването на законодателните промени, импортирани поотделно от Българска социалистическа партия, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “ съкратеното правосъдно разследване да не се ползва при съзнателно причиняване на гибел или тежка телесна щета.

След председателския съвет стана ясно, че във вторник ще има изключителна правна комисия, която да разисква законопроектите както за отпадането на съкратеното правосъдно разследване, по този начин и поправките в Наказателния кодекс, импортирани от ГЕРБ, които плануват опазване на института на съкратеното правосъдното разследване, само че при опазване правото на съда да преценя тежестта на наказването.

Имаме консенсус по това, че въпросът за съкратеното правосъдно разследване би трябвало да се разиска съзнателно и задълбочено и не би следвало да се прибързва, сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов след изключителния председателски съвет.

Според него не би трябвало да се работи за изкуствено основано напрежение единствено и единствено на избрана дата да има изменение на закона поради едно само закононарушение. Той уточни, че за това наказателната политика е стигнала дотук, тъй като за всяко закононарушение, се прави надлежно изменение.

" Двете правила, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един развой, тъй като едното споделя какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние считаме, че би било просто, би било обикновено, еднократно да кажем няма кратко правосъдно разследване единствено за убийствата. Затова ние сме предложили азбучник от закононарушения, дали сме опция съдът да преценя в кои случаи съгласно тежестта изобщо да допусне кратко правосъдно разследване ", добави още Кирилов.

По думите му Българска социалистическа партия споделят да няма такова кратко правосъдно разследване единствено за убийства. " Ние сме споделили за най-тежките закононарушения, които са най-тежки по отношение на личността да имаме опция за преценка на съда, в кои случаи ще допусне последствието понижение на наказването ", добави още Кирилов. Според него за убийството не е добре във всички случаи да отпадне съкратеното правосъдно разследване.

" Има действия, в които самият деятел желае да признае, желае да откри обстоятелствата, които е направил. Защо би трябвало да му се пречи на това. Нека го направи, само че съдът може да каже, все пак, макар че е разкрил обстоятелствата, които са основни за доказване на това ликвидиране, няма да редуцира наказването, а ще наложи най-тежкото - пожизнен затвор без подмяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае изобщо този институт ", добави още Кирилов.

Законопроектите в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс се допълват обективно, логичен и в действителност, сподели още Данаил Кирилов.

" Това, което зависи от мен е да събера правни мнения и на доктрината и на следствието, т.е. и на практиката. Открил съм инспекция тематична на Инспектората на Висш съдебен съвет. Смятам, че в този момент знаем доста повече по повод не резултатите и последствията, свързани със съкратеното произвеждане, в сравнение с при започване на този спор. За това е добре този опит и тези познания фактически да послужат да се стигне до едно рационално дейно и дълготрайно правно решение ", сподели Кирилов.

На въпрос дали на председателския съвет е съумял да убеди сътрудниците си от Българска социалистическа партия, че неговите и техните текстове не си опонират, а се допълват, той отговори: " Мисля, че сътрудниците надълбоко в себе си нямат никакво подозрение по този въпрос ", добави още Кирилов.

По думите му тук въпросът не е напук някои да си упорства на неговия вид. " Смятам, че ние не сме изобщо в тази позиция. Нашата цел беше да повдигнем въпроса и да дадем задоволително рационални и обосновани разновидности, с цел да се откри едно положително решение ", посочи още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР