Политическите и военни служители в Израел са все по-склонни да

...
Политическите и военни служители в Израел са все по-склонни да
Коментари Харесай

Израел е склонен да увеличи помощта за Украйна

Политическите и военни чиновници в Израел са все по-склонни да засилят военната и цивилната помощ за Украйна, защото възходящите доказателства за съветски зверства против украински цивилни вършат нестабилния неутралитет на Израел във връзка с войната по-малко резистентен, написа израелският вестник " Хаарец ".

При разискване на въпроса множеството публични лица поддържаха концепцията Израел да усили количеството военни и цивилен доставки, предоставени на Украйна. През идващите дни се чака спомагателна полемика, по време на която ще бъде прегледан описът с продукти, които могат да бъдат изпратени в Украйна.

Длъжностни лица, осведомени с въпроса, споделиха, че сред каските за бойци и израелската противоракетна система " Железен купол " има доста предмети, които могат да бъдат изпратени. Съществува консенсус измежду съответните длъжностни лица, че - най-малко на този стадий - системите за противовъздушна защита, съвременно въоръжение и системи за офанзива няма да бъдат предоставени на украинската войска. Смята се, че отбранителни системи, които пазят войските на земята, персонално бойно съоръжение и системи за предизвестие могат да бъдат изпратени, без да се провокира напрежение с Русия.

Израел има намерение да предприеме по-съществена стъпка, само че поддръжката ще има по-скоро декларативен темперамент и няма да включва обилни количества доставки, частично тъй като Съединените щати и европейските страни към този момент доставят на Украйна доста над опциите на Израел.

Досега Израел е дал филантропична помощ като полевата болница, която беше построена на украинска територия, в допълнение към към 100 тона филантропични доставки, които включват системи за филтриране на вода, здравно съоръжение, одеяла и палта. Министърът на защитата на Израел Бени Ганц също неотдавна утвърди изпращането на бронежилетки и каски за украинската войска, само че Израел тогава разгласи, че не има намерение да изпраща съвременно въоръжение, както украинците желаеха.

Според един източник, поискал анонимност, аргументите за поддръжка на Украйна, представени на срещата, включват схващане, че Съединените щати и разнообразни европейски страни чакат Израел да заеме по-ясна позиция по отношение на това на чия страна е във войната и да поддържа решението си с каузи, а освен с изказвания на политически чиновници, колкото и високопоставеени да са те.

Освен това в Израел има опасения, че неговата военна промишленост, която изнася съвременни оръжейни системи за разнообразни страни, може да пострада, в случай че страните, които разполагат с тези израелски системи за сигурност, стартират да се тревожат, че в рецесия Израел може да се въздържа от продължение на даването на системи и оръжие заради политически съображения.

В последните два дни връзките сред двете страни, които в последните години са доста положителни, се изостриха изненадващо, откакто в неделя съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за италиански ефирен канал съобщи, че " Хитлер евентуално е имал еврейски корени " и упрекна управляващите в Тел Авив, че поддържат " неонацистките ", съгласно него, управници в Украйна.

Това изявление срещна остра реакция от израелския външен министър Яир Лапид и политици и водачи от други страни, като през днешния ден съветското външно министерство единствено затвърди обвиняванията по адрес на Израел.

Израел неведнъж показваше поддръжка за Украйна, само че в същото време е внимателен от разтягане на връзките с Русия, която играе определяща роля в спора в прилежаща Сирия. Тел Авив в началото избягваше директната рецензия към Москва и не наложи публични наказания против съветските олигарси.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР