Политическите формации с шансове да участват в избирането на редовно

...
Политическите формации с шансове да участват в избирането на редовно
Коментари Харесай

"Какво правим сега": лидерите обсъждат щети и възможности за правителство

Политическите обединения с шансове да вземат участие в избирането на постоянно държавно управление резервираха безмълвие в първия ден след изборите. Под предтекст, че чакат дефинитивни резултати и тъкмо систематизиране на мандати, те използваха да завоюват време за вътрешни диалози и преценка на първи обществени ходове след предварителния избор.

Според информация на " Дневник " среща в понеделник са имали съпредседателите на " Продължаваме промяната - Демократична България " , която е коалиция от шест партии и е огромният губещ от изборите макар второто място, само че решения от нея не бяха обявени за медиите. От групировката стиковат позициите си и се чака да разясняват обществено загубата и по какъв начин ще дейставт във вторник или сряда, като е допустимо да изчакат първо да приказват от ГЕРБ.

От обединението, която е, също резервираха безмълвие. Пред " Дневник " водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели сутринта, че ще приказва след окончателните данни, а по здрач отхвърли да разисква тематики, които касаят страната с медията ни. Всички от ГЕРБ също резервираха безмълвие и даже не отговаряха на телефоните си.

Вечерта на 3 април. Предстои да бъде направено разпределението на мандатите, а до неделя е срокът за оповестяване на имената на депутатите в идващия парламент.

Според информация на " Дневник " управлението на Българска социалистическа партия ще се събира във вторник (4 април), с цел да разисква изборните резултати (5 място и по-малко гласове от предния вот).

Само ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов - партията, която реализира най-сериозен резултат с третото си място - не пести обществени изяви, като разгласи незабавно, че ще поддържа само нейно държавно управление. В изборната нощ водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ избегна да отговоря на съответни въпроси и. В понеделник в нормалния си метод на комуникиране - с видео, ръководителят на влязлата в последния миг с резултат от 4.1 % " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че депутатите му " " и не сподели нищо за позицията им за държавно управление.
Данните от вота демонстрират, че, с цел да може идното 49-о Народно заседание да избере постоянно държавно управление, би трябвало или да го поддържат двете първи по резултат обединения, или да се търси композиция от най-малко три партии.
Петото за две години гласоподаване за парламент сподели още веднъж ниска изборна интензивност (40.63%), макар че последователите на хартиената бюлетина твърдяха, че връщането й ще върне и повече гласуващи.

Очаквано по-малко време за предварителни диалози преди мандата

След избирането на Народното събрание, по конституция президентът има период от един месец да свика народните представители на първо съвещание. Но откакто гласоподава Румен Радев сподели, че няма да бави началото на Народното събрание.
Според неофициална информация от източник непосредствен до президентската институция, президентът ще свика 49-тото Народно заседание незабавно след почивните дни за Великден. Вероятната дата е 19 април (сряда).
След съвещания с парламентарните групи президентът разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление. Срок за връчването на първия мандат няма, само че откакто кандидат-премиерътго получи, той има седем дни да върне на президента досието с предложение за конструкция и състав на кабинет или празна. Ако номинираният за министър председател предложи държавно управление, то би трябвало да бъде гласувано от Народното събрание.

След предишните предварителни избори, Радев даде повече време за разискване с претекст да се откри формула за кабинет, само че в този момент упованията са процесът да върви по-бързо, в случай че партиите не изискат време на консултациите.

Първият ход на ГЕРБ

В последните дни преди вота ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов и тогава получи отвод, само че поради изборните резултати не е изключено Борисов да повтори тактиката и да ги предложения за коалиция или поддръжка. Досега неофициалните мнения в ГЕРБ бяха, че партията ще заложи още веднъж на държавно управление с специалисти (без ярки политически фигури), с цел да може по-лесно да събере поддръжка в Народното събрание.

Аритметика и политика са разнообразни неща

За да бъде определено държавно управление, то би трябвало да получи поддръжката на половината депутати плюс един. Тоест, 121 гласа, в случай че са регистрирани и гласоподават всички 240 народни представители. Изчисление на " Дневник " на мандатите (коя групировка с какъв брой депутати ще е показана в парламента) демонстрира, че се обрисуват три аритметични (но не безусловно и политически) благоприятни условия:
© Дневник

Източници, близки до " Продължаваме промяната " настояват, че преди изборите във групировката не е обсъждана тамата за поддръжка на държавно управление с мандат на ГЕРБ, тъй като в партията са очаквали, че обединението им ще е първа по резултат. Освен това, въпросът за поддръжка на държавно управление от партията на Борисов, е " извънредно тежък " и се чака първо да бъде необятно разискван вътрешно.

Според източник на " Дневник " в обединението занапред ще се разисква " какво вършим ". Ако реши да бъде съпротива на партията на Борисов, обединението може елементарно да бъде упрекната за нови предварителни избори и с това да понесе още електорални вреди.
Ако вземе решение за някакво съдействие с ГЕРБ, би трябвало да бъдат конкретизирани изискванията, при които мандатоносителят получава поддръжка, освен това без да има съществени последици за гласоподавателите на обединението, които я припознават поради опълчването ѝ против ГЕРБ. Голямата въпросителна за такова договаряне и тематиката със правосъдната промяна и корупцията.

И в двата разновидността от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще пресмятат рисковете и евентуални вреди, в това число поради идните локални избори.
Подкрепа от Движение за права и свободи за кабинет на ГЕРБ може да се счита за сигурна, тъй като партията на Мустафа Карадайъ дава поръчки да взе участие в ръководството на страната, а и гласоподава " за " кабинета " Габровски " в последния (48-и) парламент. Но в този случай ГЕРБ ще би трябвало да оцени има ли опасности и вреди да одобри " прегръдка " с партията на Доган.

Неофициалната информация от източници в Българска социалистическа партия е спорна. Представител на левицата описа пред " Дневник ", че не е изключено партията да поддържа експертно държавно управление с мандат на ГЕРБ. Председателят Корнелия Нинова остави опция за такава поддръжка, откакто последният когрес на Българска социалистическа партия гласоподава присъединяване в кабинет. Според различен източник в левицата тя " няма да влезе в този капан ", доколкото Българска социалистическа партия до момента постоянно се е противопоставяла на ръководството на ГЕРБ. Двете партии дават поръчки и за съществени геополитически разлики.

Представители на " ИТН " неведнъж споделиха, че задачата им е да има работещ парламент, без никаква спомагателна позиция дали и чий мандат биха подкрепили.

Отзвукът от изборите в " Продължаваме промяната - Демократична България "

След изборите на 2 април " Продължаваме промяната - Демократична България " губи близо 73 хиляди гласа по отношение на това, което двете обединения са получили са вота при започване на октомври 2020 година поотделно. Близък до партията на Петков и Василев уточни като вероятни аргументи отлив на последователи на президента Румен Радев, който " Продължаваме промяната " поддържа за втория мандат, само че в последния парламент президентът сподели, че е. Друго пояснение е, а трето, че офанзивите на ГЕРБ може да са повлияли на гласоподаватели на " Продължаваме промяната ", която като нова групировка няма корав електорат.
Според източници на " Дневник " въпросът с лидерски оставки не е на дневен ред в " Продължаваме промяната ", тъй като групировката е нова (), а Петков и Василев се считат за притегателна мощ за огромна част от участниците в нея.
Темата стана фокус и след, някогашен транспортен министър в кабинета " Петков ", че Василев, Лорер и групата към тях би трябвало да подадат оставки.

Източници от " Демократична България " пък показаха пред " Дневник ", че са удовлетворени от представянето си на изборите, тъй като калкулации в обединяването сочат, че то усилва броя си депутати. Кандидати на " Демократична България " поради в листите номинации на " Продължаваме промяната " в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР