Политически затворници в Русия, сред които Алексей Навални и Владимир

...
Политически затворници в Русия, сред които Алексей Навални и Владимир
Коментари Харесай

Руски политически затворници обявиха еднодневна гладна стачка

Политически пандизчии в Русия, измежду които Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза , дадоха поръчка, че ще проведат еднодневна гладна стачка на 30 октомври . Поводът е Денят на политическите пандизчии в Русия .

По времето на руския деспот Йосиф Сталин милиони жители са убити, измъчвани, наказани на затвор или изселени. 30 октомври е определен за Ден на политическите пандизчии в чест на пандизчиите от ГУЛАГ в съветските райони Мордовия и Перм , които на този ден през 1974 година стартират всеобща гладна стачка в символ на митинг против политическото гонене в Съветския съюз.

Предложението за митинга беше направено при започване на месеца от съветския опозиционер . Той беше задържан през 2021 година , откакто се завърна в Русия от Германия , където се лекуваше след отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок.

Предложението на Навални е подписано от опозиционния политик и някогашния публицист, както и от Лилия Чанишева , Даниил Холодни и Вадим Останин , които са част от екипа на Навални. Всички те са съперници на ръководството на Путин и са арестувани и задържани през последните няколко години.

Освен това по информация на Радио Свобода към акцията се е включил и деятелят , който през 2023 година беше наказан на 7 години затвор поради две свои изявления във Facebook.

" В тази обстановка считаме, че е вярно да се обърнем към нашите корени и обичаи ", споделиха деятелите при оповестяването на гладната стачка.

Към момента на издание на новината не е известно дали всички политици, подписали предлагането на Навални, са съумели да откажат да се хранят през днешния ден.

Служителите на съветските колонии нормално се пробват да предотвратят сходни дейности. По време на Съюз на съветските социалистически републики отводът от храна на 30 октомври в пандизите се санкционира с настаняване в наказателна килия или карцер.

Според правозащитната организация " Мемориал " сега над 600 души са преследвани в Русия поради политическите си възгледи или религиозните си убеждения. От началото на 2014 година броят им се е нараснал 15 пъти , споделят от организацията. " Мемориал " обаче позволява, че тогава доста хора може да не са били включени в мониторинга им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР