Политическата седмица определено бе подчинена на обсъжданията на проектобюджета за

...
Политическата седмица определено бе подчинена на обсъжданията на проектобюджета за
Коментари Харесай

Обиди на мишки и нови игри на кворуми

Политическата седмица несъмнено бе подчинена на разискванията на проектобюджета за идната година. Остана време обаче и за следващите заигравания с парламентарния кворум - към този момент одобрена тактичност от страна на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за оказване на напън за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Хората на Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ не се записаха за изключителното парламентарно съвещание на 6 ноември, подчинено на бюджетните закони. Стигна се до поименна инспекция на присъстващите депутатите и в отсъствието на двете групи ръководещите прокараха предлагането на Данаил Кирилов от ГЕРБ, съгласно което хората от опозицията бяха лишени от дневните им пари за превоз и командировъчни. Кирилов укори народните представители от левицата, че "влезли в залата като мишки ", което провокира остра реакция от социалистите. Георги Свиленски настоя той да бъде осъден, защото обидил депутатите от Българска социалистическа партия. Неговият съпартиец Цветан Топчиев пък се нахвърли на замeстник-председателя на Народното събрание Емил Христов, че водил съвещанието като мишка. В отговор Кирилов рече, че по-скоро желал да каже "мишлета, а не мишки ", само че в последна сметка се извини и се размина с джука забележка.

Иначе за втора поредна седмица парламентарният кворум бе обезпечен от "Воля " на Веселин Марешки, при все това аптечният необут даде ултиматум, че партията му ще спре да се записва за съвещанията, в случай че до 9 ноември (петък) вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не хвърлят оставка. От парламентарната естрада Марешки съобщи, че "в Агенцията за българите в чужбина не може да се случи нищо, безусловно нищо, без знанието на Красимир Каракачанов, който в действителност е същинският проектант и основател на незаконната скица. Тези двама вицепремиери - Каракачанов и Симеонов, си разрешиха да проведат злостна, нелепа, подла, цинична борба против майките, против българските майки ".

В отговор от Вътрешна македонска революционна организация желаеха оставката на Марешки като заместник-председател на Народното събрание. "Няма такова лицемерие - един ден твърдиш едно, на другия ден твърдиш друго, един ден си либерал, на другия ден си демократ, на третия ден си станал родолюбец - всеки ден се променяш! И той да ни държи на нас от Вътрешна македонска революционна организация морална сметка. Представете си индивида, който има повдигнати обвинявания за рекет, изнудване и побой, заместник-председател на Народното събрание ", сподели депутатът Юлиан Ангелов.

В началото на седмицата държавното управление освободи Петър Харалампиев от председателското място в Агенцията за българите в чужбина. Длъжността краткотрайно ще извършва заместникът му Димитър Владимиров. В правосъдната зала стана известно, че Владимиров е един от главните очевидци на прокуратурата.

Изненадващо "Обединени патриоти " се събраха през седмицата на заседание. Интересното е, че то не бе оповестено авансово и по този начин и не стана ясно какво в действителност са разисквали Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов в постройката на Министерския съвет. В сбирката се включи и управлението на парламентарната група, като след това пред публицистите приказва само Сидеров. По думите му нямало нищо особено и нищо забавно, това било рутинно съвещание. "Доведох сътрудниците тук, тъй като има доста забавни произведения на Димитър Годжанов и на Никола Танев. Да видят, че в тази постройка има доста положителни картини, да видят малко изкуство ", означи атакистът. В последна сметка Сидеров добави, че разговорът в групата "върви ", "всичко е наред, за момента няма предпоставки за напрежение ".

Въпреки приказките на Волен Сидеров обаче турбуленцията при Патриотите, наподобява, не е отминала. Сътресенията в "малката коалиция " подтикна политическите анализатори да продължат лансирането на тезата за идни предварителни избори. Политолозите Евгений Дайнов и Димитър Ганев начертаха два разновидността за премиера Бойко Борисов - рухване от власт и предварителни избори в недобър за ГЕРБ миг или опазване на настоящия парламент с нова властова настройка, която може да нанесе огромни вреди на реномето на ръководещите. Но и да стигнем до предварителни избори, не е изключено резултатът да не е доста друг. "Можем да разчитаме на Българска социалистическа партия да се провали. Всеки път, когато ГЕРБ го закъса, Българска социалистическа партия такава феноменална нелепост изръсва, че хората си споделят: по-добре ГЕРБ ", уточни Дайнов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР