Политическата памет е като на новородено: хората на власт бързо

...
Политическата памет е като на новородено: хората на власт бързо
Коментари Харесай

Бързи министри, бавни влакове

Политическата памет е като на новородено: хората на власт бързо и елементарно не помнят всичко преди този момент. Но някои неща са толкоз цинични, че не могат да бъдат подминати. Тази седмица новият министър на превоза Христо Алексиев даде изявление, в което сподели че " Български пощи " били водени съзнателно надолу, проблеми били тапите по границата и драгирането на Дунав, а новите влакове, които предшественикът му искаше да поръча, не били подобаващи за българските действителности. Неговият заместител Красимир Папукчийски пък заяви, че БДЖ е в извънредно притеснително положение, влаковете закъснявали и имало неприятна хигиена в тях.

Дружеството било задлъжняло и даже нарязало мотриса.

Всичко това е безусловно правилно.

То беше също толкоз безусловно правилно във всичките години, в които двамата бяха в системата на превоза, на управителни позиции в може би най-безхаберното и корумпирано държавно сдружение - " Железопътна инфраструктура ". БДЖ закъснява към този момент 20 години, банкрутирало е от най-малко 10, министерството на превоза не отпускаше нито един лев за драгирането на Дунав от влизането в Европейски Съюз насам, а тапите по границата можеха да се предвиждат още в първия длъжностен кабинет, в който Алексиев стана министър.
Реклама
Това не значи, че двамата нямат право да кажат, че обстановката е трагична. Опитът да се хвърли виновността за тези големи проблеми върху някакви хора, които са прекарали 6 месеца в тази система, обаче приказва за измиване на ръце.

Предстои поръчка за бързи влакове, която би трябвало да подмени преносимия състав на БДЖ. Пътните превозвачи ще желаят още отстъпки от тол таксите. Пощите би трябвало да похарчат доста пари, с цел да се реформират. Затова е притеснително, когато хора, които за десетилетие не съумяха да завършат жп линията Бургас - София, споделят, че " за малко време може да се свършат доста неща ".
Свързани публикации Спедиторът " Гопет транс ": На българска граница камионите чакат най-дълго в цяла Европа 31 август 2022, 14:37 Новите влакове за 1 милиарда лева Доставка до 2026 година 20 юни 2022, 11:22 Шанжмон, драга ми Дунав 24 септември 2021, 12:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР