Политическата дейност е забранена в образователните институции в България. Въпреки

...
Политическата дейност е забранена в образователните институции в България. Въпреки
Коментари Харесай

Ученици за предизборна употреба. Как да реагираме при политическа дейност в училище

Политическата активност е неразрешена в просветителните институции в България. Въпреки това в условия на предизборна акция възпитаници могат да се окажат използвани за политически цели. Какви са механизмите на реакция в сходни обстановки?

Случката се развива през януари във варненска гимназия и въпреки тогава да няма още публична предизборна акция, носи белези на приложимост на възпитаници за политически цели.

Съученик на 17-годишния Димитър* идва при него и му демонстрира празна бланка за подписи за референдум „ в отбрана на българския лев “. Тя е взета от сина на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов - дванадесетокласник в същото учебно заведение. Партията на Костадинов провежда национално допитване против въвеждане на еврото в България, а синът му събира подписи в поддръжка на метри от задния вход на гимназията.

„ Раздразних се, че се организира противозаконна политическа активност в учебно заведение, по тази причина отидох при сина на Костадинов и скъсах подписката “, споделя Димитър пред Свободна Европа. Постъпката му провокира напрежение и другият възпитаник го изблъсква леко.

Димитър не вижда да се събират подписи на територията на самото учебно заведение. Други възпитаници споделят, че и по време на образователните часове са правени такива опити.

Историята стана известна от обява на във Facebook. В нея водачът на проруската партия „ Възраждане “ не без горделивост споделя, че синът му набира поддръжка за референдума и към този момент има съвсем 60 подписа от свои връстници. Подобни начинания по думите на Костадинов се водят от пълнолетни възпитаници в страната.
Костадинов на процедура използва възпитаници за политическа цел.
Случаят е образец по какъв начин с това изказване Костадинов на процедура използва възпитаници за политическа цел - както Димитър, избран от политика като „ пехливанин “ и „ новак евроатлантик “, по този начин и на самия наследник на водача на „ Възраждане “. Според Димитър с тази позиция Костадинов поддържа политическата активност и физическото принуждение в учебно заведение.

Проверка на просветителното министерство не откри нарушаване на територията на учебното заведение.

В предходна акция сигнали против " Възраждане " имаше поради разпространяване на " учебници " с лого и листовки на партията. От партията отхвърлиха. Преди дни столичният общински консултант Борис Бонев, който на изборите на 2 април за парламент не е претендент, само че наесен следва локален избор, заяви за листовки против него в столично учебно заведение, ръководено от някогашен зам.-министър на образованието от ГЕРБ. Ръководството на учебното заведение отхвърли да има сходен случай.

Сигнали за такива нарушавания по избори не липсват и подсказват въпроса какво се прави и кои са виновните институции.
Какво е неразрешено в учебно заведение
По закон българското обучение е. През април 2022 година с решение на 47-ото Народно заседание е наложена цялостна възбрана на политическата и партийната активност в образователни заведения. Против последните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение тогава гласоподават само депутатите от ГЕРБ и „ Възраждане “.

Според закона партийна активност е „ всяка активност, осъществявана от името и/или за сметка на политическа партия, (...) или на коалиция или предприемчив комитет, регистрирани за присъединяване в избори “. Политическата активност е дефинирана като „ целенасочена активност за придобиване на държавна власт или оказване на въздействие за нейното преразпределение, в това число и посредством пропагандна и пропагандна активност “.

Според Елена Атанасова , програмен шеф „ Мониторинг на правата на детето “ към УНИЦЕФ - България , разпространяването на подписки за референдума срещу еврото от страна на възпитаници може да се одобри за замесване в партийна активност.

„ В подтекста на упоменатото в закона средство „ посредством пропагандна активност с политически цели в изгода или щета на партия “, събирането на подписи за референдума е директно обвързвано с предизборната акция на партията. “

Регулации има и в законодателството във връзка с децата. (ЗЗДет.) гласи, че „ всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия “. Според същия закон дете е всяко физическо лице до навършване на 18-годишна възраст. В тази група попадат и множеството възпитаници в България.
Как може да се реагира
Институциите в България имат механизми за противопоставяне на опитите за приложимост на деца и възпитаници за политически цели в учебна среда. Министерството на образованието и науката (МОН) прави инспекции по сигнали за такива случаи.

Проверките се правят от съответното районно ръководство на образованието или от чиновници в контролните структури като Инспектората към министъра на образованието и науката, пишат от пресцентъра на МОН в отговор на питане на Свободна Европа.

В хода на инспекциите се изготвят протоколи и отчети, които удостоверяват или отхвърлят изказванията в сигнала. МОН може да предложи ограничения при положение на установено нарушаване и да потърси дисциплинарно наказване.
Всички представители на обществеността следва да се възползват от опциите за подаване на сигнали.
„ Не единствено деца, родители и учители, само че и всички представители на обществеността следва да се възползват от опциите, които дава нормативната уредба за подаване на сигнали “, споделят от МОН. Сигналите могат да се изпращат както до всяко от районните ръководства, по този начин и непосредствено до министерството.

Като възпитаник Димитър към този момент знае, че в обстановки на политическа или партийна активност в учебно заведение може да се обърне към шефа или да алармира на МОН и полицията. След сигнал по проблема от гимназията във Варна районното ръководство на образованието организира такава инспекция и открива, че на територията на учебното заведение не са събирани подписи.

Елена Атанасова от УНИЦЕФ споделя, че при замесване на дете в политическа активност, каквото Законът за протекция на детето не разрешава, могат да се сезират и други институции. Въвличането може да се изследва във всеки съответен случай от Отдел „ Закрила на детето “ към Дирекция „ Социално подкрепяне “, Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), Министерство на вътрешните работи, кмет и други органи по протекция.

Свободна Европа потърси мнение по тематиката и от ДАЗД, само че до публицистичното привършване на текста не беше получен отговор.

През 2021 година организацията излезе с, регистрирани за изборите на 11 юли, да не въвличат деца в политическа пропаганда и да не ги употребяват за предизборни цели.
Между противозаконната активност и потребното присъединяване
От МОН оповестяват, че с изключение на с инспекция на сигнали, се занимават и с предварителна защита, която има за цел да култивира у учениците „ трайни привички по повод опазване на политическата индиферентност “.

Според УНИЦЕФ обаче не всички полемики и действия, свързани с политика, би трябвало да подлежат на сходна възбрана. „ Обсъждането на горещи политически тематики като войната в Украйна, правосъдната промяна и приемането на еврото е част от публичния живот и живота на децата “, споделя Елена Атанасова.
Едно дете може да има политически убеждения. Забраната е то да бъде въвличано в политически действия.Елена Атанасова, УНИЦЕФ
По думите ѝ страната би трябвало да обезпечи баланс при преценката за възбрана или стимулиране на изразяването на избрани възгледи от страна на деца и възпитаници. „ Едно дете може да има политически убеждения. Забраната съгласно закона е то да бъде въвличано в политически действия. “

В България няма правосъдна процедура по този въпрос. Според Атанасова може да се потърси прилика със възбраната облеклото на учениците да показва религиозната им принадлежност. Тази наредба е израз на правилото за зачитането на непознатите права и елиминирането на напрежението в учебната среда, която би трябвало да бъде налична за всички.

Образователната система би трябвало да приготвя учениците да водят диспути и да мислят сериозно, счита още Атанасова. За тази цел е нужно учебното заведение да дава подобаваща среда за интензивно присъединяване. „ Ако такава среда липсва, това също основава условия за заблуждение и манипулиране на децата. “

* Името е променено за опазване на анонимност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР