Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум

...
Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум
Коментари Харесай

Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум за изграждането на инсталация за горене на отпадъци

„ Политическа група 5 “ внесе отчет за иницииране на локален референдум за построяването на апаратура за горене на RDF боклуци в София. Доклад с повече от 10 страници причини и претекстове бе входиран през вчерашния ден в деловодството на Столичния общински съвет. Документът е подписан от 15 общински съветникци от целия опозиционен набор в локалния парламент, а главната тематика е настояването за осъществяване на референдум с въпроси, директно свързани с вложението на над 300 млн. лева в технологията за изгаряне на боклуци.

Това е тематика, която визира всеки един жител, сподели Симеон Славчев от „ Политическа група 5 “.

„ От самото начало на този мандат ПГ 5аботим по разновидността цялата налична информация по плана, който е стартирал през 2007 година, да бъде показан пред обществото. Това не се случи. Изкарахме различен отчет на този на госпожа Фандъкова, с който Столична община взима 67 милиона евро заем, т.е този заем се тегли от името на всички столичани. Всички столичани ще би трябвало да връщат този заем за този цех за изгаряне на боклуци. Ние сме разписали повече от 10 страници претекстове, които са извънредно съществени, само че те са свързани на първо място с запазване на околната среда и със здравето “, изясни Славчев и добави, че при изгарянето на боклуци се образуват доста нездравословни субстанции, като неорганични газове, които са извънредно нездравословни за здравето на хората.

„ Един от претекстовете ни беше, че в отчета, който е за оценка за въздействието върху околната среда, няма част, която да споделя какво е въздействието на тази апаратура върху здравето на хората. Има единствено оценка на въздействието върху хората, които ще работят в завода, само че не и на останалите. На първо място оспорваме това, а на второ място – неналичието на каквато и да било информация. Трябва да се прегледат безусловно всички други възможности и след обстоен стопански и екологичен разбор, тогава Столичния общински съвет да минава към стратегически решения “, сподели той и добави, че няма политически и публичен консенсус по тематиката.

Процедурата допуска след внасянето на отчета в СОС, той да бъде прегледан по комисии и в случай че той получи поддръжка, СОС да вземе решение за провеждането на локален референдум, изясни още Славчев.

" Средата на декември е един реален период за провеждането на подобен референдум ", добави той. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР