Политическа група 5 внесе доклад в Столичният общински съвет за

...
Политическа група 5 внесе доклад в Столичният общински съвет за
Коментари Харесай

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне отпадъци

" Политическа група 5 " внесе отчет в Столичният общински съвет за анулация на решението за кандидатстването на Столична община за взимане на заем за построяването на цех за изгаряне на боклуци в София . Обектът е третата фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община или по този начин нареченото преправяне на RDF. Предвидено е заводът да бъде на площадка на " Топлофикация " в региона на Централна гара.

Решението е взето на 20 юли 2017 година на последната за политическия сезон сесия на СОС с гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. " Политическа група 5 " са изрично срещу, защото не са препоръчани и прегледани други софтуерни , модерни и екологично чисти решения , както и заради неналичието на задоволителна информация в обществото.

На идното съвещание на Столичният общински съвет на 17 май първа точка от дневния ред на сесията е отчет на кмета Йорданка Фандъкова, с който се желае от общинските съветници да одобрят взимането на голям дълготраен заем за построяването на завода за изгаряне на боклуци.

" Политическа група 5 " внася различен отчет, с който се желае и цели да бъдат прегледани в детайли всички допустимо разновидности и след обстоен финансов и екологичен разбор и необятно публично разискване на всички софтуерни решения Столичният общински съвет да вземе решение по какъв начин ще се осъществя третата фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община.

Един от претекстовете в отчета на ПГ5 е неналичието на публичен и политически консенсус по най-важния стратегически въпрос на София .

 Борисов да се намеси за построяването на цех за изгаряне на RDF желае Симеон Славчев
Борисов да се намеси за построяването на цех за изгаряне на RDF желае Симеон Славчев

Такса боклук в София не е обективна, съобщи общинският консултант

От " Политическа група 5 " оферират кметът Йорданка Фандъкова да образува работна група от специалисти, научни служащи, технолози, преподаватели във висшите образователни заведения, общински съветници от всички политически групи в общинския съвет, представители на администрацията, цивилен и неправителствени организации, които имат експертиза и отношение по тематиката, със задача да изследва и изготви отчет на всички софтуерни решения за оползотворяване на RDF горивото , създадено в завода за механични и биологично отнасяне на твърдите битови боклуци в София.

Друг претекст на общинските съветници от " Политическа група 5 " е, че към момента няма мнение на Административният съд в София, който назначи експертиза , която да реши до каква степен е безвредно дистанцията сред бъдещата апаратура за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа - София и жилищните здания. Докладът по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) беше обжалван в съда заради обстоятелството, че в него липсва оценка на въздействието върху здравето на жителите на околните до инсталацията квартали, както и на живеещите на цяла София.

В отчета по Оценка на въздействието върху околната среда е оценен единствено рискът за работещите на площадката на Топлоелектрическа централа - София, където се планува да бъде построена инсталацията за оползотворяване на RDF.

Според специалисти и еколози плануваното в плана софтуерно решение в допълнение ще увеличи равнищата на фините прахови частици в София , които много постоянно и сега надвишават допустимите стойности.

" Като общински съветници и жители сме длъжни да проучим в детайли и в дълбочина всички елементи, защото се касае за здравето на софиянци и за здравето на нашите деца ", обясниха вносителите на отчета, общинските съветници от " Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев, Светослав Витков и Иван Велков.

 Демократична България желае референдум за изгарянето на боклуци в София
Демократична България желае референдум за изгарянето на боклуци в София

Събирането на подписи в поддръжка на гражданска самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци " стартира на 8 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР