Политическа формация около Кирил Петков би имала огромни шансове за

...
Политическа формация около Кирил Петков би имала огромни шансове за
Коментари Харесай

Мира Радева пред Марица: Нов играч може да пренареди карти...

Политическа групировка към Кирил Петков би имала големи шансове за триумф

Партията на Слави Трифонов се оказа огромно отчаяние за парламентарната народна власт

Кабинет с третия мандат е вероятен единствено посредством игра с кворума

- Доц. Радева, на кого президентът Радев ще даде третия мандат?

- Трудно е да се предвижда. Най-логично в този миг обаче е мандатът да се даде на Българска социалистическа партия - третата по значение политическа групировка, с която освен това президентът е обвързван по някакъв метод. А и ми се коства, че Българска социалистическа партия биха могли в най-голяма степен да поддържат форма на диалог с останалите партии. Като че ли край социалистите, които дълги години бяха огромният зложелател на Борисов, в този момент прехвърчат минимум искри. А и самата Корнелия Нинова на фона на голямото напрежение в страната и в Народното събрание се сниши, стана доста по-консенсусна, по-мека. Изведнъж я виждаме в нова роля, която на мен ми харесва - на майката, която би трябвало да потуши споровете в фамилията, да се опита да откри решение.

Ако мандатът се даде на „ Изправи се, БГ! Ние идваме “, те ще се опитат да играят с кворума.

За страдание, вярата за кабинет е доста слаба. Миналото лято по време на митингите предвиждах, че партиите на митинга ще се опитат да създадат кабинет, само че незабавно по-късно ще се изпокарат. А се стигна до ерес още преди да образуват кабинет.

Огромното отчаяние за нашата парламентарна народна власт се оказа партията на Слави Трифонов. Има Такъв Народ се оказа или партия на персоналната упоритост, която би трябвало да утвърждава имиджа на един човек, или пък са подвластни от други играчи - неразбираемо кои и какви.

Най-страшното обаче е, че Има Такъв Народ в убежденията си наподобяват от ден на ден анархисти - хора, които се пробват да разрушават институциите, държавността, а не да построяват нещо ново.

Откровено казано, на фона на хаоса, който се задава, бих приела всякакво решение за кабинет. Но за жалост,

на хоризонта не се вижда никаква сполучлива настройка

сред сегашните политически субекти. Ако ГЕРБ и " ИТН " останат отвън борда, не е допустимо държавно управление, в случай че не е с някаква парламентарна игра с кворума. Но това е прекомерно комплицирано при тия провалени връзки.

Партиите не желаят да беседват, а публиката гледа смаяна това представление. Но се задава зима, икономическа рецесия, митинги. Някой от политиците би трябвало да отстъпи, да каже: Не желаеме да чупим страната! Дори отстъпки в посока ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да се създадат.

Защото се натрупат проблеми, страната пламти отвред.

- Има ли време за нова политическа групировка до възможните трети подред предварителни избори?

- Безспорно времето е доста малко. Ако се върви непосредствено към избори, имаме единствено 2-3 месеца. Ако ще се вършат нови политически поръчки, би трябвало да се работи доста бързо и изрично. В момента Има Такъв Народ на процедура отстъпва електорални полета и там се образува вакуум.

Досегашните политически играчи мъчно биха могли да пернат доста.

Поддръжниците на Има Такъв Народ са най-много младежи, които се усещат неудовлетворени, непредставени в актуалната политика. А Кирил Петков, съумял млад българин, се харесва точно на тази група хора. Дори канадското му поданство, което се загатваше като негатив, е блян на доста млади българи. Интересно е какво ще се случва там в бъдеще.

- Има ли печеливши от патовата обстановка в 46-ото Народно заседание?

- Не имам вяра, че някой може да завоюва. Чух теза за нов политически състезател, за нова групировка. Цитира се даже името на служебния министър на стопанската система Кирил Петков. Стана ми забавно, тъй като министърът е надалеч по-харизматичен от водача на „ Да, България “ Христо Иванов да вземем за пример. А в политиката е малко като в киното - избираме със сърцата, с очите. Румен Радев да вземем за пример беше определен с очите - нищо не знаехме за него, добре стоеше в тази роля и хората го поддържаха.

- Не сгрешиха ли Има Такъв Народ с изказванията за дискриминирането към антиковид ограниченията? Няма ли това да им изиграе неприятна смешка при пик на болестта?

- Не, те имат поддръжка за това. Прави са ресторантьорите - метрото не работи на 30 %, нито рейсовете, нито заводите. Не може едни бизнеси да са изкупителната жертва на глупави опити, които не дават резултат. Смятам, че думите на депутата Чорбанов ще донесат утвърждение на Има Такъв Народ.

Българинът е доста песимистичен към имунизирането

Но има и нещо друго, което няма по какъв начин да се скрие в международен мащаб - става известно, че всички ограничения против коронавирус не дават резултат. 90 % имунизирани в Израел и в този момент стартира трета вълна. Значи има нещо надълбоко сбъркано в цялата тая работа. Откровен покровител съм на имунизациите по принцип, само че тук виждаме, че каквото и да се прави, решение на коронавирус рецесията няма.

А що се отнася до електорална поддръжка - оттук насетне Има Такъв Народ ще вървят надолу. Ако не се яви нов състезател на идващите избори, ще гласоподават още по-малко хора и ще имаме още по-малко законен парламент. И това унищожава престижа на Народното събрание като институция. Стигаме до конституционна рецесия, както споделя Иван Костов, и ситуацията е рисково.

- Избори " 2 в 1 " или обособени - кой е по-добрият вид?

- И двата разновидността чисто механически са вероятни, само че това, което ме тормози, е смесването на двете тематики, а президентският избор е мажоритарен. Имам опасения и да не се получи цялостно безредие.

Единственият потребен ход е или политиците да проявят отговорност, или да се уплашат малко повече и най-малко да стартират да си приказват. Каквото и да е държавно управление ще е по-добре от тази каша. В Европа няма подобен феномен - човек, влезнал в политиката - като Слави Трифонов - който с никого не желае да си приказва.

Без нови играчи на идващите избори обстановката ще е още по-патова. Очевадна е неналичието на водачество. Нужен е водач, който да поеме отговорност. За какъв водач се мисли Слави Трифонов, когато той изоставя племето, страната си.

- Не си ли отваря доста фронтове президентът? Тази свада за това коя е родината на Мустафа Карадайъ няма ли да отблъсне Движение за права и свободи и да го лиши от поддръжка?

- Това е откровена провокация, да не се връщаме към тази рискова и хлъзгава територия, каквато е национализмът.

Президентът би трябвало да не се поддава на страсти,

само че евентуално напрежението става прекомерно мощно и му идва допълнително.

В тази обстановка е нужно примирение, прекомерно егоцентрични са политиците, а вървят по доста тъничък лед. Напрежението се натрупа, хората желаят смяна и това може да избие в непредвидени направления. Не е обезпечен вторият мандат на Румен Радев, без значение от високия му рейтинг. И президентът би трябвало да внимава.

Още по-трудна прави обстановката неналичието на оповестени претенденти от другите политически партии. А изненади постоянно са вероятни.

Има най-малко два случая, когато финалът бе друг, макар убеждението, че президентските избори са предрешени. При първото избиране на Желю Желев всички смятаха, че ще завоюва на първи тур. Жорж Ганчев тогава взе 17 % и всички бяха в потрес и смут.

И през 2001 година никой не очакваше Георги Първанов да завоюва поради високия рейтинг на Петър Стоянов. Така че президентските избори, както и кметските постоянно са поднасяли изненади.

Със сигурност не му е елементарно на Румен Радев - чувството за безредие на процедура в допълнение фиксира вниманието върху него. А съгласно доста хора тази обстановка е основана от Радев, който излезе с вдигнатия пестник и сподели, че би трябвало да се смъкна Бойко Борисов.

Постигна го и последва безредие. Няма по какъв начин да искаш компромис, когато до момента си рушил всички мостове, насъсквал си едни против други. Факт е, че

Румен Радев е най-неконсенсусният президент в нашата история.

Не сме имали президент с такава жадност за персонално присъединяване в изпълнителната власт.

Ситуацията е рискова за Румен Радев - освен това безредие настъпващата икономическа и обществена рецесия лежат на неговите рамене, няма различен виновен. Двамата с Борисов са като диви козли, които се бият на ръба на канара. И най-после и двамата падат в пропастта - това се случва.

- Да не би тайната цел на господин Радев в действителност да е президентска република?

- О, за президентска република би трябвало да се смени конституцията, за което е нужно още по-голямо единодушие от две трети. Т.е. ние сме в капан. Чудя се, даже не сме на прага на нова национална кръгла маса, която да търси решение на проблемите.

- Докога ще сме в изборна серпантина - през три месеца избори?

- Докато политиците стартират да си приказват, да схващат, че би трябвало да се откри решение.

Но към този момент нещата вървят към нови избори. Ако въпреки всичко стане знамение и се сформира някакъв кабинет, вместо месеци може да издържи и повече. У нас най-стабилни са се оказвали нетрайните неща.

Уж избираха кабинета на Любен Беров за няколко месеца, а той изкара три години.

Визитка

Доц. доктор Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати.

Доктор по социология в Института по социология към Българска академия на науките с дисертация на тематика „ Конфликтите в организацията “. Дългогодишен учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. От 1991 година управлява Института за обществени проучвания и маркетинг „ МБМД “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР