Полезни съвети и практически методи за трениране на мозъка от

...
Полезни съвети и практически методи за трениране на мозъка от
Коментари Харесай

Как да научим мозъка да учи ~ Татяна ЧЕРНИГОВСКАЯ

Полезни препоръки и на практика способи за трениране на мозъка от професор Татяна Черниговская - Доктор на филологическите и биологически науки на Русия.

Мозъкът ни постоянно е в образование, даже когато ние не обръщаме внимание на това.

На човек може да му провърви с гените, само че без значение от това е нужно непрекъснато да се учи и практикува наученото. Да ти провърви с гените – това е като да получиш в завещание роял Steinway. Това е прелестно, само че с цел да можеш да свириш на него, първо би трябвало да се научиш.

Важно е да разберем, че ние подвластен от своя мозък на 100 %. Да, ние виждаме света със личните си очи, усещаме, чуваме, само че по какъв начин разбираме всичко в близост, е дело на нашия мозък. Той самичък взема решение по какъв начин да ни показа нещата. В последна сметка, ние въобще не знаем какво съставлява действителността. Или по какъв начин виждат и усещат заобикалящия ни свят останалите хора. А животните? А по какъв начин са възприемали света шумерите?

Мозъкът знае по какъв начин да учи и схваща. Как прави това – той не ни изяснява. Ако можехме да проумеем това, бихме се учили по различен метод.

Най-важното, което би трябвало да се учи в учебно заведение – по какъв начин да се научим да учим. Как да се научим да направляваме вниманието и паметта си. Как вярно да класифицираме и проучваме информацията.

Мозъкът не е сито. Ние нищо не забравяме, просто огромна част от данните остава в директория „ Друго ”.

Ако желаете да си спомните нещо на сутринта – научете го наизуст преди да заспите. Преди време това беше хипотеза, в този момент към този момент е теоретичен факт. Получените данни се настаняват в дълготрайната памет и това се случва единствено по време на сън.

Има проучвания, които потвърждават, че мозъкът взема решение всичко самичък, а след това основава заблуда, че човек може независимо да управлява нещата.

Мозъкът има вместилище с потенциал 2,5 петабайта. Това са 3 милиона часа сериали.

Малките деца не умеят да лъжат, тъй като мислят че всички останали знаят същото, което знаят и те самите - по тази причина е неефикасно да лъжат. Когато детето стартира да лъже – това е един тип напредване към по-високо равнище – приказваме за мозъчен развой, не за добър табиет.

Полезно е да се учим да виждаме света през очите на другите. Способността да построим модела на „ другия ” ни дава поведенческо предимство.

По степен на развиване, гарваните имат мозък прекомерно подобен с този на приматите. Гарваните разпознават своето отражение.

Мозъкът на делфините е извънредно мощно развъртян. Веднъж се пошегувах и споделих, че още не е ясно чий мозък е по-съвършен – на делфините или на хората. Някои отвърнаха – „ Е, те пък да не са построили цивилизацията! ”. Но белким е нужно това, когато те могат да спят чрез единствено едното полукълбо на мозъка си и да бодърстват в същото това време, имат подигравка, собствен език, усещат щастието в живота, постоянно са удовлетворени, нямат доста рискови врагове – и този лист е доста дълъг.

Имаше един популярен папагал Алекс – той знаеше 150 думи, отговаряше на въпроси, различаваше цветове и размери на обектите, думи и букви.

Съвременната наклонност децата да учат игри и да играят чрез айпад е рискова. Развитието на фината моторика е извънредно значимо за децата, в това число и за проговарянето им. Затова играта с пластелин е настоящо и потребно занятие.

В Древен Китай, претендентите за управителни длъжности са държали единствено два изпита - по краснопис и стихосложение.

И до този миг не е ясно, по какъв метод в мозъка се съхраняват думите и езиците. Затова е любопитно по какъв начин едни хора помнят сказуеми, а не могат да запомнят съществителни, или противоположното.

Мозъкът на хората, знаещи повече от един език, имат предимство. Ученето на непознати езици е потребно за развиването на мозъка и е един от методите за предварителна защита на заболяването „ Алцхаймер ”.

Добрият мозък се учи непрекъснато. Научете се регулярно да изпълнявате сложни умствени задания. Това е метод по-дълго време да бъдете в схващане – в дословния смисъл.

Майката на един мой сътрудник, на 89 години, се оплака, че има проблеми с паметта. Той я посъветва да стартира да учи древногръцки. Тя се зае с това и проблеми с паметта й понижиха.

Да учите боравещите с лява ръка да работят и пишат дясната, е доста неправилно. По този метод вие се пробвате да коригирате освен ръката, а самия мозък, което постоянно довежда до заекване, неврози, тикове.

Мозъкът на дамите и мъжете се отличават. Женският е по-ефективен с помощта на по-голямото количество сиво вещество. Всичко това е обвързвано с еволюцията – до момента в който мъжете са ловували за издръжка и са имали по-монотонни занимания, дамите са били принудени да се оправят с много по-сложни задания - да се грижат за децата, за домашното огнище и още доста други неща.

Тази специфичност би трябвало да има поради, когато се образоват дребните деца. С момченцата е добре да се приказва малко и ясно, давайки съответни насоки, с по-малко писмени задания, да им се разрешават повече двигателни действия, с цел да се избегне експанзията, да се насърчават и хвалят за постигнатото. Момиченцата повече обичат да работят в група, за тях е значим контакта и посланието на погледа, диалога за страстите, не трябва да им се покачва звук, значимо е да се научат да се оправят с заплахите и паниките, които биха срещнали в живота, те обичат да се усещат потребни и желаят да оказват помощ на своите учители в заниманията.

Музикалните занимания се отразяват позитивно на развиването на мозъка. Подобряват качеството на невронните връзки, обезпечават гъвкавост, еластичност и съхраняват мозъка в процеса на стареене.

Не всеки ще доживее до „ Алцхаймер ”.

Техническата подготовка на навиците, както е признато в спорта и музиката, не е подобаваща за умствената работа. Има риск да се отдадете прекалено много на регулярните занимания и в даден миг мозъкът да се възпротиви на новите задания.

Да се работи по даден план, разделяйки го на дребни елементи е фактически дейно решение. Както и да променяте ситуацията, позата в която стоите и н.н.

Движенията оказват помощ за по-доброто запаметяване – тялото оказва помощ на мозъка.

Безцелните размисли, на вятъра задаваните въпроси и т.н „ wandering mind ” също са потребни.  

Огромен % от това, което вършим, го вършим неумишлено.

Обучението значително трансформира мозъка. Докато четохте това, вашия мозък се промени.

По материал на Brainhack.me
Снимки: Facebook

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР