Полетите между Израел и Обединените арабски емирства ще могат да

...
Полетите между Израел и Обединените арабски емирства ще могат да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия разрешава полети между Израел и ОАЕ през въздушното си пространство

Полетите сред Израел и Обединените арабски емирства ще могат да летят над Саудитска Арабия, откакто кралството разгласи, че всички услуги до и от ОАЕ могат да прекосят въздушното ѝ пространство, оповестява " Ройтерс ".

Саудитска Арабия в множеството случаи не разрешава полетите до и от Израел да употребяват нейното въздушно пространство, макар че от 2018 година насам позволи на Air India да лети над страната до Тел Авив.

Решението, което съгласно авиационните управляващи на кралството е взето по искане на ОАЕ, следва историческото съглашение от предишния месец сред Абу Даби и Израел за нормализиране на връзките.

Всички полети до и от ОАЕ могат да употребяват въздушното пространство на Саудитска Арабия, съобщи държавната новинарска организация, цитирайки авиационните управляващи, без да загатва Израел.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, без да загатва Саудитска Арабия, съобщи, че израелските самолети могат да летят непосредствено до ОАЕ, проследявайки пътя на полета на карта с пръста си над кралството.

Решението понижава времето за хвърчене сред близкоизточните страни с няколко часа.

Саудитският арабски външен министър принц Фейсал бин Фархан ал Сауд съобщи малко след отчета за въздушното пространство, че позицията на кралството в поддръжка на палестинска страна със Източен Йерусалим като столица не се е трансформирала.

Емиратските и израелските чиновници ще разрешат на своите жители да посещават страните на другия, откакто възстановяват връзките си и са декларирали, че ще има директна услуга.

Пътуващите от Израел ще получат по-добър достъп до стотици световни дестинации посредством хъбовете на Абу Даби и Дубай, откакто полетите започват.

Израелският Ел Ал тази седмица прелетя през въздушното пространство на Саудитска Арабия, превозвайки американски и израелски делегации от Тел Авив до Абу Даби, първият формален полет на израелски транспортьор над кралството. Обратният полет употребява и въздушното пространство на Саудитска Арабия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР