Пол денсът (Pole – пилон,dance – танц) е спорт, който

...
Пол денсът (Pole – пилон,dance – танц) е спорт, който
Коментари Харесай

Пол денсът разбива предразсъдъци и стереотипи



Пол денсът ( " Pole " – стълб, " dance " – танц) е спорт, който напоследък набира огромна известност в България, с помощта на разнообразни събития в общественото пространство. В страната ни отварят порти от ден на ден зали по въздушна и отвесна акробатика, като към този момент най-вече има в София. На места се провеждат безвъзмездни демонстрации по пол денс, въздушен обръч и воали. Има даже тренировки, които са единствено за деца. Страната ни е била хазаин и на надпревари, последното от които се организира през юни 2019 година

" Пол денсът сигурно става все по-популярен в България – споделя инструкторката по пол денс Бахрие Юсеин. – Много хора идват пробно и стартират да водят и другари. Така се популяризира думата, че подобен спорт съществува и че не е стриптийз, както и че не е единствено за дами. Хората започнаха да схващат какъв брой изобретателен и силов е този спорт. Помагат и участията, които наши треньорки и трениращи вършат в разнообразни събития и в обществените мрежи. "




Спортът датира още от XII век в Китай, където акробати са изпълнявали комплицирани трикове на 9-метрови пилони . Много по-късно, през 20-те години на ХХ век, той добива сексуален темперамент и е определян като стриптийз. Днес пол денсът е комбиниране от спортни и танцови детайли и е една от най-предпочитаните тренировки за поддържане на форма.

В България обаче към момента има избрани стандарти,свързани с този спорт , макар засиления интерес към тренировките:

" Преди хората имаха предразсъдъци, че пол денсът е сексуален танц и беше свързван със стриптийза – споделя Бахрие. – Сега към този момент не е по този начин. Стереотипите сега са, че това е спорт единствено за дами, че би трябвало да си доста еластичен, с цел да го практикуваш, че би трябвало да дойдеш в залата мощен, с цел да можеш да правиш каквото и да е. Много хора споделят " нямам мощ в ръцете ", " стара съм за тези неща ", " аз съм мъж, това е женски спорт " – мисли, които ги стопират да опитат. "



" Това няма общо със стриптийза, ти си акробат и не се събличаш. Трябват ти 3 избрани голи елементи от тялото, с цел да тренираш ", безапелационна е Доротея Янева, която се занимава интензивно с този спорт от 2 години. И прибавя:

" Пол денсът развива у теб непримиримост, доста огромен дебелоглав и като цяло развива личността, тъй като изисква да преодолееш себе си под всяка една форма. "

Истината е, че не се изисква предварителна физическа подготовка, нито пък специфични умения . Всеки може да тренира, без значение от пола и годините си. Физическата мощ и гъвкавостта се получават с времето. Нужни са единствено храброст и предпочитание, с цел да започнеш, а по-натам и неизменност, с цел да се развиваш. А най-голямото предизвикателство е да се освободиш от страховете си, единомислещи са нашите събеседници.

Съставил: Кристина Абаджиева, стажант

Снимки: персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР