Покупките на ежедневни стоки, които правят европейските граждани, са се

...
Покупките на ежедневни стоки, които правят европейските граждани, са се
Коментари Харесай

Веригите наглеят: Поскъпването на храните спира в края на 2023-а

Покупките на ежедневни артикули, които вършат европейските жители, са се свили със приблизително 7,1% през 2022 година, без значение че поради инфлацията оборотите в действителност се усилват. Това се твърди в годишния отчет на EuroCommerce - организацията, в която членуват комерсиалните вериги на континента.

Според създателите на отчета, без значение че през последните месеци се следи усмиряване на цените на суровините за хранителната промишленост, на земеделската продукция и на енергийните цени, питателните артикули не престават да нарастват.

“Според нашия разбор на историческите данни комерсиалните цени на храните се приспособяват към тези на суровините със 6-12 месеца забавяне.

Съответно чакаме инфлацията при храните да се забави доста през втората половина и по-точно през последното тримесечие на 2023 година ", пишат създателите на отчета.

Реакцията на потребителите към актуалното повишаване е предстояща - те са свили покупките и от ден на ден хора имат намерение даже да пестят от ежедневните разходи.

В предходното годишно изследване на EuroCommerce 44% от интервюираните европейски консуматори са декларирали, че се въздържат от някои покупки на храни, до момента в който в настоящето по този начин са дали отговор 53% от интервюираните.

Според отчета 36% от потребителите загърбват на първо място марковите артикули, здравословните и устойчиви храни като да вземем за пример биопродуктите за сметка на личните марки на веригите.

Самите изпълнителни шефове на огромните търговски вериги не са изключително огромни оптимисти за 2023 година Само 23% от тях считат, че пазарните условия през тази година ще са по-добри, в сравнение с през предходната. 44% от тях чакат нещата да се влошат и 33% предвиждат бизнесът да е също толкоз сложен колкото през 2022 година

Сред най-големите паники на ръководителите на веригите е спадът на комерсиалните надценки. Според отчета сред 2019 и 2022 година междинният марж е паднал от 7,3 на 6,3%, т.е. на всеки 100 евро от оборота за търговеца остават към този момент единствено 6,30 евро.

Според отчета поради компликациите през тази година в света на огромните търговски вериги в Европа се чакат обилни разбърквания най-вече по посока на усвояване на по-малките от по-големите вериги.

Някои от процесите са почнали още м.г., да вземем за пример немската REWE, която е притежател на “Лидл ”, “Кауфланд ” и “Алди ”, разгласи, че влага 5 милиарда евро до 2025 година, с цел да разшири наличието си в Европа. Това ще става най-вече като купува към този момент създадени по-малки вериги, и то в Източна Европа, и в това време напуща някои западноевропейски пазари. “Алди ” да вземем за пример напусна в края на м.г. датския пазар.

Други търговски вериги се сплотяват между тях, с цел да посрещнат провокациите. Например скандинавската Navian се сплотява с френската “Карфур ”, с цел да създава на място в скандинавските страни обичайни френски, италиански и испански хранителни артикули.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР