Покриването на лицето на публични места в Шри Ланка е

...
Покриването на лицето на публични места в Шри Ланка е
Коментари Харесай

Шри Ланка забрани бурките

Покриването на лицето на обществени места в Шри Ланка е неразрешено. Ограничението е наложено след  серията самоубийствени набези на католическия Великден преди осем дни, при които починаха минимум 250 души и бяха ранени стотици, оповестяват международните организации.

Президентът Майтрипала Сирисена уточни, че е употребявал закона за изключителното състояние, с цел да наложи ограничаването от през днешния ден. Всяко було за лице, което " пречи на идентификацията ", ще бъде неразрешено, с цел да се подсигурява националната сигурност, прецизират от канцеларията на президента. Никабът и бурката, носени от мюсюлмански дами, не са категорично упоменати. Този ход обаче се възприема като прицелване в облеклото.

Страната остава в изключително състояние 8 дни след ислямистките офанзиви, които удариха църкви и първокласни хотели. Десетки обвинени бяха задържани, само че локалните управляващи предизвестиха, че още екстремисти са останали на независимост. Шри Ланка има значително мюсюлманско население - от общо 21 млн. души, малко под 10% изповядват исляма. Смята се, че единствено дребен брой дами носят бурка - покривало, покриващо лицето и тялото.

Миналата седмица локален народен представител предложи възбрана дамите да носят бурки, изтъквайки, че те би трябвало да бъдат оповестени за противозаконни от съображения за сигурност. Според индийски медии организацията на мюсюлманските духовници в Шри Ланка All Ceylon Jamiyyathul Ulama също е поискала дамите да заобикалят носенето на покривала на лицето. През уикенда хиляди бойци охраняваха улиците в Шри Ланка, защитавайки църкви и джамии. Неделните църковни служби бяха анулирани в цялата страна като защитна мярка, само че вярващи в столицата Коломбо се събраха за молитва пред храма " Св. Антоний ", който беше съществено развален при нападенията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР