Покрай изборните страсти и резултатите, които предполагат още по-силни следизборни

...
Покрай изборните страсти и резултатите, които предполагат още по-силни следизборни
Коментари Харесай

Журналистиката като противоотрова на политическата самозабрава

Покрай изборните пристрастености и резултатите, които допускат още по-силни следизборни пристрастености, в медиите потъна новият случай, в който се вършат опити за унижение на публицисти и отправяне на закани. Казвам нов, тъй като явлението да се гонят кореспонденти от събития не е оригиналност за нашата реалност.

Какво се случи 

Репортерът и водещ на Българска национална телевизия и известен влогър на политическа тема – Цвета Стратиева, по-известна като Флора, е била изгонена от конференция на партия „ Възраждане “ персонално от Костадин Костадинов. Тя разкрива това в личния си профил в обществените мрежи, като описа какво се случва на 31 март, когато отива на събитието съвсем към неговия край и към края на  речта на Костадинов. Тогава той спира събитието и се обръща лично към Флора да напусне. Като причина е посочена работата й като влогър, която изобличава партия „ Възраждане “, и съгласно Костадинов злепоставя партията с неистини.  

След нейния отвод и легитимиране, че е на конференцията в качеството си на кореспондент на Българска национална телевизия,  деятели на партията я освиркали, други я обиждали ( " хитруша ", " безличие ", " отпадък замърсен ", " вън отпадък " " вън мърша " ), а наедрял мъж се заканил: " След като не искаш да излезеш по лесния метод, ще те изкараме от тука по сложния ", размахвайки ръка и показвайки жест за пестник. 

 

" “Нахалница ”, “нищожество ”, “боклук замърсен ”, “вън, отпадък ” “вън, мърша ”, “Как не те е позор да си толкоз нагла? ”, “Махай...
Posted by Kremena Kuneva on Monday, 3 April 2023
Предисторията

Причина за спора е по-ранен спор сред нея и Костадинов още веднъж в обществената мрежа. През 2022 година тя  коментира законопроекта на " Възраждане " за задграничните сътрудници, като е отбелязала, че партията получава финансиране от канала за шерване на видеосъдържание YouTube, благосъстоятелност на американска корпорация, т.е. също е задграничен сътрудник. Позовава се и на отзиви на адвокати. По-късно обаче разгласила допълнение, в което цитирала други адвокати, споделящи теза на Костадинов. 

Флора твърди, че всяка политическа партия, която получава финансиране от задгранични източници, може да се счита за " агентурна ", а тя потвърждава, че YouTube профилът на „ Възраждане “ прави задоволителен трафик, с цел да получава възнаграждение от платформата за видеосподеляне. Това автоматично потвърждава, че партията получава пари от американска компания. Неоспорим факт. 

Липса на медиен опит или откровена надменност

В деня на изборите на 2 април кореспонденти на Българска национална телевизия задаваха въпроси на Костадин Костадинов за аргументите да изгони Флора от обществено събитие. Той всеки път посочва, че тя лъже. След инспекция, че Българска национална телевизия фактически изпраща Флора като собствен представител, Костадинов се е извинил, само че в ефира на Българска национална телевизия след привършване на изборния ден той се държеше нападателно във връзка с казуса и с звук, който не прилича на водач на третата политическа партия.  

През октомври предходната година Костадинов се опита да изгони от публична конференция в Българска телеграфна агенция репортера на " Дневник " Ралица Фичева. Журналистите на " Дневник ", " Капитал ", " Медиапул " и " Клуб З " бяха наречени " жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство ".  При различен случай  бяха отправени нападки срещу журналистката Емилия Милчева, сътрудник на " Дойче веле ", поради репортаж за събирането на подписка против въвеждането на еврото.

На източния фронт нищо ново

Основният въпрос тук е:

Допустимо ли е политически водач на парламентарно показана политическа мощ с още по-големи поръчки за политическо наличие да гони публицисти, преди още даже да са задали въпрос.  И

кой зададе този стандарт представители на четвъртата власт да не бъде допускани до обществени събития, да се вършат опити за унижаването им и даже да им бъдат отправяни закани?

Както споменахме, това не е казус. Новото имената – Флора и Костадин Костадинов.

Да си напомним по какъв начин публицистите Полина Паунова и Генка Шикерова бяха изгонени от националната конференция на ГЕРБ в Тех парка през 2020 година, а защитата освен им лиши, а и счупи телефоните им, с които журналистките снимаха събитието, за което имаха акредитации. Това беше позволено от водачите на тази групировка. 

Да си напомним по какъв начин водачът на ГЕРБ се обръщаше към репортерите, дръзнали да му задават въпроси – мисирки. 

Да си напомним по какъв начин водачът на „ Атака “ Волен Сидеров нападаше кореспонденти на обществени събития.

Ако това не е задоволително - спомнете си и на кое място е България е в класацията за свободни медии и независимост на словото паралелно с африканските републики - на 91-о място като преди беше на 112-о съгласно класацията на " Репортери без гланици ".

Така че нищо ново на източния фронт – този случай единствено напомня, че медиите в България са натикани в десета глуха и от дълго време не са четвъртата власт, с която демократичните общества се гордеят като полезност.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР