Пожарът в гората край омуртагското село Българаново е потушен. Както

...
Пожарът в гората край омуртагското село Българаново е потушен. Както
Коментари Харесай

Пожарът в гората край омуртагското село Българаново е потушен

Пожарът в гората край омуртагското село Българаново е сподавен.

Както Българска телеграфна агенция към този момент заяви, от през вчерашния ден с огнената буря се борят над 80 души.

Екипи на пожарната към този момент вършат оглед на терена, с цел да се откри дали няма останали местни огнища, заяви шефът на Държавното горско стопанство /ДГС/ в Омуртаг Красимир Николов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че са опожарени 500 декара иглолистни и смесени гори, като огънят е обхванал огромна повърхност поради сушата и мощния вятър. Пожарът е низов, а изумената територия е част от общинския горски фонд.

"Успяхме да спрем огъня на границата с община Котел и ДГС-Тича, като от през вчерашния ден до ранния следобяд през днешния ден непрекъснато сме на терен и хората не са почивали въобще. Шест пожарни автомобила с екипите им, всички чиновници на нашето стопанство, както и доброволците от общината и общинското горско дружество се включиха в гасенето ", разяснява Николов. Той е оповестил, че има очевидци, които са видели на мястото на палежа двама пастири. Единият от тях е запалил огън, като вятърът бързо се е пренесъл в гората. От полицията оповестяват, че има формирано досъдебно произвеждане.

Николов благодари на хората, алармирали за палежа, с което са дали опция за бърза организация и реакция. "Благодарности и за всички сътрудници, чиновниците на пожарната и доброволците, които макар сложните условия, високата температура и мощния вятър, се бориха мъжки със стихията и съумяха да загасят огъня преди да доближи до обитаеми места и инфраструктурни уреди ", сподели още шефът Горското стопанство в Омуртаг Красимир Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР